Güncelleme Tarihi:
ODTÜ’de çalışan işçiler, greve çıkmaya hazırlanıyor. Tez Koop-İş Sendikası’na bağlı 300 işçi Kamu İşveren Sendikası’nın gerekli talepleri yerine getirmediğini iddia ederek, 25 Kasım’da greve çıkma kararı aldı. Tez Koop-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa Barın, “Talepler yerine getirilmezse ODTÜ’de hayatı durduracağız. ODTÜ yönetimi de işçilerin hakkının verilmesini istiyor. Ama kamu işveren sendikası bu taleplere karşı çıkıyor. ODTÜ yönetimiyle bizi karşı karşıya getirmek istiyorlar” dedi. Kamu İşveren Sendikası’nın gerekli adımı atmadığından yakınan Barın, şunları söyledi:
ZAM İSTİYORUZ, ÜCRET DÜŞÜK
“Kıdem zammı istiyoruz ama ODTÜ’de ücretler düşük. İşçilerin ortalama kıdemi 14 yıl. ODTÜ’de 22 yıllık bir işçinin ücreti bin 500 lira. Çok kıdemli işçi var. Farklılık yaratılması için kamu protokolüne ek kıdem zammı istiyoruz. 40 kuruş yevmiyesine her yıl için ilave edilmesini istiyoruz. Kamu işveren sendikası ekonomiyi, bütçeyi bahane gösteriyor. 40 kuruşa karşı 6 kuruş verebilirim diyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil.
YASAL PROSEDÜR VAR
ODTÜ Rektörlüğü de işveren sendikasına iyileştirme yapılması için talepte bulunmasına rağmen onlar yapılmayacağını söylüyor. 300 işçimiz var. Yaklaşık 235 tanesi her şey dahil yıllık ortalama bin 500 lira alıyor. Kamu işveren sendikaları yanlı görüş içinde. Son zamanlarda böyle oluyor. Hiçbir yerde mali disiplin kurallarına bakılmıyor ama bize karşı farklı tutum içinde kalıyoruz. Yasal prosedür var, greve gidiyoruz.
ODTÜ REKTÖRLÜĞÜ DESTEK VERDİ
Grev kararı aldık, ODTÜ’de hayatı durduracağız. Yemekhane ve ulaşım sektörü bu işçiler üzerinden sağlanıyor. Paylaştığımız memurlar da var. Onlarla da işbirliği içindeyiz. Taşeron firmayla da koordine halindeyiz. Onlarla ilgili de sendikalaşma süreci başlatılacak. Asıl işçinin yapması gereken işi yapıyorlar. Biz bugüne kadar girişimde bulunmamıştık. ODTÜ şu ana kadar işçinin iyileştirme alması için baskı yaptı. Ama Kamu İşveren Sendikası onları bile dinlemiyor.
KARŞI KARŞIYA GETİRİYORLAR
ODTÜ’yle işçiyi karşı karşıya getirip siyasi çıkar sağlamayı istiyorlar. Oraya doğru gidiyor. Diğerlerine yaptıklarını bize yapmadıklarını görünce bunu görüyoruz. Greve doğru sürükleniyoruz. Böyle bir kötü niyet sezinliyoruz. ODTÜ’ye otobüsler sokulmuyor. Yönetimde paralar var. Fazla mesai alacak davası açmıştık Yargıtay’da kesinleşti. Devletten ödenek gelmesi gerekiyor ama Maliye ödenek çıkartmıyor. Kamu işveren sendikasının tutumunu gözönüne alınca bir taşla iki kuş vurma anlayışı var. ODTÜ’yü sıkıştırma gibi bir şey ciddi ciddi düşünmeye başladılar. Bu yüksek sesle konuşuluyor.”