ODTÜ’den balık istilasına önlem

Güncelleme Tarihi:

ODTÜ’den balık istilasına önlem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü araştırmacıları, Kızıldeniz’den gelen ve Türk halkının lezzetine alıştığı yerli balık türlerini yok olma tehdidiyle karşı karşıya bırakan deniz anası, balon, gümüş, iskarmoz gibi istilacı türlerin Akdeniz’deki yayılım hızını engellemek için bilimsel çalışma başlattı.

Akdeniz’in balık türlerinin yumurtlama, yaşam ve beslenme alanlarının tek tek belirlendiği araştırmada, sayılarının 50 yıl içinde 3 bini bulacağından endişe edilen istilacı balıkların üremesinin engellenmesi, yerli balıkların da çoğalması için avlanma dönemleri belirlendi.

Uzmanlar, avlanma dönemlerine uyulmaması halinde yerli balık türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması uyarısında bulundu. Mersin’in Erdemli ilçesinde kurulu ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, Süveyş Kanalı’nın açılmasının ardından 1960’lardan sonra Akdeniz’e yeni türlerin girmeye başladığını anlattı.

Bu türlerin bir kısmının yeni lezzetler olması dolayısıyla o yıllarda makbul sayıldığını dile getiren Gücü, ancak bu türlerden bir kısmının da tehlikeli türler olduğunu söyledi.

Projelere ödül verildi

ÇANKAYA Belediyesi ve Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü iki projeyi birlikte yaşama geçirdiler. Projeye katkı sunanlara düzenlenen törenle plaket verildi. Törene Çankaya Belediyesi Başkan Vekili Fazıl Güleken, Başkan Yardımcıları Eser Atak, Savaş Yorgancı, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü Üst Sorumlusu Deran Atabey ve Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu ile proje ekibini oluşturan öğrenciler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!