Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, uzaydan gelen kozmik ışınlar üzerine çalışan astro-parçacık fizikçisi Türk bilim insanı Demirköz’e uluslararası başarısından dolayı plaket ve sertifika takdim etti.
KIZ ÇOCUKLARINA ROL MODEL
Rektör Kök, UNESCO-L’Oreal ortaklığında gerçekleşen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında “Uluslararası Yükselen Yetenek” ödülünü ilk kez Türkiye’den bir bilim insanının kazandığını söyledi. Demirköz’ü başarılarından dolayı kutlayan Kök, “Demirköz, ülkemizin her şeyden daha çok ihtiyacı olan kız çocuklarımızın bilime ve araştırmaya yönelmeleri noktasında bir rol model” dedi.
İKİ BOYUTLU İNCELENİYOR
Ödüle layık görülen bilim insanı Doç. Dr. Demirköz ise ışık hızına yakın hızlarda hareket eden parçacıkların dünyaya ulaştığını ve uydular için tehlikeli bir radyasyon ortamı oluşturduğuna işaret ederek, araştırmalarında bu radyasyon ortamını iki boyutlu olarak incelediğini aktardı. Evrende bu parçacıkları üreten ve hızlandıran temel fiziksel yasaları anlamayı, ayrıca bu radyasyonun uydulardaki elektronik ekipmanlara ve malzemelere etkisini ele aldığını dile getiren Demirköz, özetle şunları anlattı:
TESTLER YAPILACAK
“Kozmik ışınlarla ilgili şaşırtıcı ve heyecan verici sonuçlara ulaşıldı. ODTÜ’de Kalkınma Bakanlığı’nın 6,5 milyon TL’lik desteği ile Türkiye’de ilk proton ışınlama tesisini kurma hazırlığı içindeyiz. Uzaydaki radyasyona dayanıklı cihazların geliştirilmesinde uzaydaki protonların malzeme ile etkileşimini ve elektronik bileşenlere verdikleri zararı anlak bilim dünyasında önem taşıyor. Gelecek yıl içinde araştırmacılara hizmet vermeye başlayacak. Medikalden yüksek enerji fiziğine kadar pek çok alan için de ışınlama testleri yapmayı planlıyoruz.”