Güncelleme Tarihi:
Kimya Mühendisleri Oda Başkanı Erkin Etike, hava kirliliğini engellemek için yetkilileri acil önlem almaya davet etti.
Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara Tabip Odası ve Türk Toraks Derneği, düzenlediği ortak basın toplantısıyla Ankara’nın 2014 yılı hava kalitesi karnesini açıkladı. Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkanı Erkin Etike, düzenlenen toplantıda şunları söyledi:
“Bakanlığın resmi ölçüm istasyonlarının verilerine göre Ankaranın havası insan sağlığını tehdit edecek boyutta kirlidir. Hava kirliliğini gösteren elimizdeki ‘karneye’ göre, bu kirlilik herhangi bir yıla ya da aya özgü değildir. Ankara’da yapısal sorunlara çözüm bulmak yerine göz boyamak için yapılan şehircilik politikaları nedeniyle hava kirliliği kronik bir sorun haline gelmiştir. Her yıl hava kirliliğiyle ilgili açıklama yapıyoruz ancak Ankara’yı yönetenlerin yazılı dilekçeler dışında aldığı bir tedbir yok.
SINIR 389 DEFA AŞILDI
Ankara’da hava kirliliğini yaratan madde içinde kimyasal madde bulunduran ve boyutları 10 mikrometreyi bulan Partikül Madde 10’dur (PM10). Havada asılı duran bu toz zerreleri, solunum yoluyla akciğerlerimize yapışarak sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Ankara’nın havasının kirli olduğunu gösteren elimizdeki verilere göre; Ankara’da hava kirliliği sınır değeri (100µg/m3) 2014’te 389 defa aşılmıştır. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi yönetmeliğinde, ‘Aşıldığında ilgili yetkili merci tarafından acil önlemlerin alınacağı seviye’ olarak belirtilen Uyarı Eşiği ise (260µg/m3) 8 defa aşılmıştır.
EN KİRLİ CEBECİ VE SIHHİYE
2014’te en fazla kirlilik Ocak ayında yaşanmıştır. Başkent’in havası en kirli olan semtleri ise Cebeci ve Sıhhiye’dir. Bu kirliliğin iki temel sebei vardır. Bunların ilki motorlu taşıt trafiği, ikincisi evsel ısıtma da kullanılan kömürdür. Meslek kuruluşları olarak kömür kullanımının engellenebileceğine inanıyoruz. Kömür, filtre sistemleri gelişkin olan sanayi tesislerinde kullanılabilir. Meslek kuruluşları olarak Partikul Madde 10’un içindeki kimyasal içeriğin açıklamasını ve Ankara Valiliği’ni, Büyükşehir Belediyesi’ni ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı mevzuatla tanımlı olan görevlerini yapmaya ve acil önlemler almaya davet ediyoruz.”