Güncelleme Tarihi:
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Ersoy, son yıllarda obezite ve tip 2 diyabetin görülme sıklığının arttığını, buna bağlı olarak hastalıklara daha bilinçli yaklaşılması gerektiğini kaydetti. Önlem alınmasına rağmen engellenemeyen obezite vakalarında önce tıbbi, sonra cerrahi tedavilerin ön plana çıktığını belirten Prof. Ersoy şunları söyledi:
“Kalorisi yüksek fast food türü yiyecekler, kola ve benzeri kalorili içecekler obezitenin en önemli nedenidir. Tüketimi önlenmelidir. Obezite hastaları için hangi tedaci yönteminin uygulanacağı hastaya göre değişiyor. Tüp mide ameliyatları sık olarak uygulanıyor. Eğer deneyimli merkezlerde ve ellerde yapılmışsa başarı oranları yüksek. Obezite operasyonlarının da riski vardır. Riskler ameliyat öncesinde yapılan tetkikler ile belirlenip, hasta ile paylaşılmaktadır.”
ENDOBARİYER’İN ZAMANA İHTİYACI VAR
Cerrahide hemen her zaman hastaya daha az zarar veren ve daha kolay uygulanabilen yöntem arayışları olduğunu ifade eden Prof. Ersoy, “Bunlardan biri de son bir kaç yıldır sözü edilen ve sonuçları yeterli klinik araştırmalarla belgelenmeyen ve araştırmaların sürdüğü endoskopik olarak mide çıkışından itibaren barsağın 60-70 santimetrelik kısmına yerleştirilen ‘endobariyer’lerdir. Öncelikle obez ve tip 2 diyabeti olan hastalarda denenmeye başlamıştır. Yapılan bir çalışmada karaciğer abseleri görülmesi üzerine obezite ve diyabet tedavisindeki güvenilir sonuçlar için zamana ve ilave çalışmalara gereksinim duyulduğu ve 14 merkezde çalışmaların sürdüğü bildirilmektedir” diye konuştu.