Murat Çorakbaş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 00:00
Talat Öncü, her gün kitap alıyor. Günde 18 saatini kitaplara ayırıyor ve bugün 70 bini aşkın kitabı var. Delice bir tutkunun peşinde 16 yılını veren Öncü, bir 16 yılını daha vermeye hazır. Kitaplarıyla, Türkiye’nin en büyük özel araştırma ve halk kütüphanesini kurmayı hayal ediyor.
Asıl mesleği bilgisayar yüksek mühendisliği. 1999’da çalıştığı iş yerinden atıldıktan sonra kendini tamamen 1992’de başladığı kitap toplayıcılığına vermiş. Sürekli kitap alıyor. Bunun yanında dergi, bakır, pul, eski paralar, semaver gibi şeyler de topluyor. Bu değirmenin suyu nereden geliyor peki? Öncü, belli bir birikimi olduğunu ve arada sırada bilgisayar programı yazarak geçimini sağladığını söylüyor.
Toplayıcı değil biriktirici
Talat Öncü, kendisini ’Profesyonel bir biriktirici’ olarak tanımlıyor. "Ben toplayıcı değilim. Çünkü toplayıcı koleksiyonerliğin karşılığıdır. Koleksiyoner de tematik bir eylemde bulunur. Ama ben her şeyi toplarım. Kitabın, derginin, afişin, haritanın her şeyini kısaca bulduğum her şeyi toplarım ben" diyor,
Bugün 70 bin civarında kitabı, 46 bin nüsha dergisi, 10 bini aşkın afişi, 300’den fazla haritası, binlerce kartpostalı ve plağı var.
Benimki delice bir tutku
Başlangıçta evin bir odasını kitaplarına ayırdığı için eşiyle tartışmalar yaşamış. Ama depo alınca ve eve kitap girmeyince sorun ortadan kalkmış. Öncü, "Karşındakini anlayınca bütün problemler çözülüyor. ’O bunsuz yaşayamaz’ı hanım da sonunda anladı galiba" diyor. Öncü, yakın çevresi de dahil herkesin kendisine ’deli’ gözüyle baktıklarını belirtiyor. Öncü, "Çünkü yaptığımız iş delilikten başka bir şey değil. Dimağen deli değiliz ama uğraşımız bir delilik uğraşı başka bir şey değil. Delinin bile yapmayacağı bir şeyle uğraşıyorum. Günde 18 saat hiçbir manası olmayan bir işle uğraşıyoruz. " diyor.
Ayda 600 kitap
Kitapların neredeyse tamamını internette kendi adıyla oluşturduğu sanal kütüphaneye kaydetmiş. Ancak, ’www.oncu.com ’da bu kitapların yalnızca künyeleri kayıtlı. Her kitabı okuması mümkün değil, çünkü ayda yaklaşık 600 tane kitap alıyor. Ama aldığı her kitabın içindekiler ve önsöz bölümlerini mutlaka okuyor.
Güvenini kazanırsanız, ödünç alırsınız
Talat Öncü’nün sanal kütüphanesinde çok nadir bulunur, binlerce kitap var. Ama Öncü’den bir kitap ödünç alabilmek için dört aşamalı bir güven ve sabır testinden geçmeniz gerekiyor. 6-7 yıl öncesine kadar kesinlikle vermiyormuş kitaplarını ama şimdi şartları biraz daha yumuşamış! Birincisi o kitabı başka hiçbir yerde bulamamış olmanız gerekiyor. İkincisi, gerçekten o kitaba ihtiyacınız olduğuna Öncü’yü inandırmanız lazım. Üçüncüsü, onu kitabı geri getireceğinize inandırmanız. Dördüncüsü, belki de en zoru ise gidip on binlerce kitabın arasından aradığınız kitabı kendinizin bulması gerekiyor.
Kitapları arasında 1970-71 yıllarında çıkmış porno kitaplar dahi var. "O zamanki gençliğin asimilasyonunu araştıran bir araştırmacı için çok önemli şeyler bunlar" diyor, Öncü.
Kitapçılarla aramda Katolik nikahı var
Talat Öncü, kitapçılar arasında en tanınmış isimlerden biri. "İstanbul’dakilerin yüzde 80’i, Ankara’dakilerin yüzdü 110’u tanır beni. Ayrıca bana ayrı bir hürmet gösterirler. Biz onlardan vazgeçemeyiz, onlar da bizden. Katolik nikahı var kitapçılarla aramızda" diyor.
Öncü, Bugüne kadar 16 yılda, 64 bin kitaba 101 bin dolar verdim. Senede 7 bin dolar vermişim. Halk otobüsü yerine belediye otobüsüne binerseniz, 30 kuruş kazanırsınız. Bir günde iki kere binmezseniz 60 kuruş. İki günde bir kitap demektir. Ayda 15 kitap az değil" diyerek, biriktirme muhasebesini ortaya koyuyor, Öncü.
Kütüphane hayali
Talat Öncü, 16 yıldır biriktirdiği kitaplarıyla Türkiye’nin en büyük özel araştırma ve halk kütüphanesini kurmanın hayalini kuruyor. Ama bunun için bir vakfın sponsor olması gerekiyor. Bunun için bugüne kadar biriktirdiği her şeyi bağışlamaya hazır. Üstelik kendisi gibi başka toplayıcılar da katkı sağlayacak. Ve şimdiden kurulacak kütüphaneye bağışlanacak kitap sayısı 100 bini geçmiş durumda. Bir vakfın bu projeye destek olup bir bina sağlaması durumunda, Öncü topladığı ve bundan sonra da toplayacağı tüm kitapları kütüphaneye vereceğini söylüyor.