Niyet iyiyse sofrasını açar

Güncelleme Tarihi:

Niyet iyiyse sofrasını açar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 01:03

1 Mayıs’ta vizyona giren ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ filminin senaristi ve ‘Tek kat Mehmet’ karakteri Hasan Göktaş ile filmin başrol oyuncusu Erdağ Yenel Çinçin’i anlattı...

Haberin Devamı

Ankara’nın olaylarla adı anılan semtlerinden Çinçin’de çektikleri diziyle internet fenomeni haline gelen ekip, ‘Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları Hikâyesi’ adlı filmi tamamladı. Çinçin Bağları Mahallesi’nde gerçekleşen kentsel dönüşüm sürecini ve gecekonduda geçen hayatları anlatan film, 1 Mayıs’ta vizyona girdi. Bir zamanlar, ‘polislerin bile girmeye çekindiği yer’ olarak bilinen Çinçin’deki hayat mücadelesinin keyifli bir dille anlatıldığı filmin senaryosunu, Çinçin’de doğup büyüyen Hasan Göktaş yazdı. Filmde ‘Tek kat Mehmet’ karakterini de canlandıran Hasan Göktaş ile filmin başrol oyuncusu Erdağ Yenel, filmi ve Çinçin’i anlattı:

9 MİLYONDAN FAZLA İZLENDİ

HASAN GÖKTAŞ: Yolunda A.Ş.’yi ilk olarak internet dizisi olarak çektik. Gerekli alt yapıyı sağlayabilmek için sekiz bölümlük bir dizi yaptık. Proje başarılı olunca ekibe cesaret de geldi. İnternet dizisi, 9 milyondan fazla izlendi. İnsanlar, internet dizisi olunca beklemeye başladı. Diziden sonra film için gerekli altyapıyı sağladık ve filmi çektik.

‘YOLUNDALIK’ TÜRKİYE’NİN KODU

Haberin Devamı

HASAN GÖKTAŞ: ‘Yolundalık’ kavramı bugün Türkiye’nin ortak kodlarından biri. Birçok insan günü kurtarma, ailesine bakabilme derdinde. Bunun için de bu küçük yolundalıklarına bakıyor. Ben Çinçin’de doğdum. Liseyi de orada bitirdim. Dizinin ilk zamanlarında orada çekim yapmak çok zordu. O zaman bir polis operasyonu oldu ve insanlar tedirgindi. Ama ilk bölümler yayınlanmaya başlayınca ve mahalleli de anlatıma katkısını görünce bizi sofralarına kadar davet ettiler.

DÖNÜŞÜME MECBUR KALIYORLAR

HASAN GÖKTAŞ: Filme gelince... Mahalleye kentsel dönüşüm için bir şirket geliyor ve onunla olan çatışmalar anlatılıyor. Kentsel dönüşümün insanların hayatına nasıl etkisi olacağı anlatılıyor. Kentsel dönüşüm gecekondular için belirsiz bir gelecek. Çinçin halkı dönüşümü mecbur kaldığı için istiyor. Ama çözümün bu olmayacağını, yanlış olduğunu da biliyorlar. Yerinde dönüşüm, şartların iyileştirilmesi gibi alternatifler var ama şu an çok gerçekçi durmuyor.

MAHALLELİ GELEMESE ÇOCUĞUNU GÖNDERDİ

ERDAĞ YENEL:
Mahallenin varlığı filmin tonuna yansıyacaktı. Mahalleli kendisi gelmiyorsa bile çocuğunu gönderdi. Kahve sahnesinde mesela insanlar çekim için figüran aradılar. Mahalleli ve set ekibinin etkileşimi filme çok olumlu yansıdı.
Oynadığım karaktere gelince... Fehmi Kır, 1982 yılında Çinçin’de doğmuş. Çocukluğu boyunca mezarda su satmak, halde su satmak, rogar kapağı çalmaktan cezaevine girmiş. Cezaevinden çıktıktan sonra o güne kadar edindiği yaşam deneyimiyle bir mücadele var. Anne ve babası yoksul insanlar. Filmdeki boyutuyla da mahalleye gelen dönüşümün etkilenmeyen tarafında gecekonduda kalıyor. O dönüşümle birlikte bir belirsizliğin içine de düşüyor.

Haberin Devamı

GECEKONDU KÜLTÜRÜNÜ BİLEN ÇİNÇİN’DEN KORKMAZ

Çinçin halkından büyük destek aldıklarını belirten Hasan Göktaş, mahallenin kötü ününün, orayı sömürmeye gelen insanlar tarafından yaratıldığını belirterek, “Çinçin’de biraz da korkutulmuş insanlar var. Gecekondu kültürünü bilenler için herhangi bir sıkıntı olabilecek bir yer değil. Çinçin, orayı tüketmek için gelenler tarafından korkulan bir yer. Mahalleyi tüketmek için oraya giderseniz, diyalog da sertleşiyor. Niyet önemli. Niyet iyiyse size sofralarını bile açıyorlar” dedi.

YOLUNDA KADROSU

Emre Budak’ın yönettiği filmin senaryosu Hasan Göktaş’a ait. Filmin oyuncu kadrosu ise şöyle: Erdağ Yenel (Fehmi Kır), Emre Budak (Ramo), İbrahim Aymergen (İbo), Hasan Göktaş (Tek Kat Memet), Bahadır Çalı (Berber Ercü), Cezmi Baskın (Teneke Cevdet), Tuna Orhan (Gazi Yolalır), Defne Yalnız (Fişek Necla), Hüseyin Elmalıpınar (Muhtar Hüseyin), Gökay Müftüoğlu (Tamer Yolalır).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!