Güncelleme Tarihi:
Ankara Ticaret Odası (ATO), ticaret sektöründeki işgücünün yeterliliklerinin mesleki kariyere dönüştürülmesi amacıyla Bilgisayar Tabanlı Mesleki Belgelendirme ve Kariyer Merkezi Projesi’ni başlattı. Avrupa Birliği’nin İnsan Kaynakları’nın Geliştirilmesi Programı çerçevesinde Meslek Standartları Geliştirme, Mesleki Bilgi ve Beceri Sınav ve Belgelendirme Merkezleri Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Kısa adı BİLMEK olan projenin toplantısında konuşan ATO Başkanı Salih Bezci, “Üyelerimizin ve istihdam ettiği personelin gelişerek değişimine yönelik çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Bezci şunları söyledi:
CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR
“Projeyi uygulamaya koymaktaki temel amacımız ATO üyelerinin gelişen teknolojiye ve yeniliklere uyum sağlayarak üretimlerini, iç ve dış ticaretlerini geliştirmesi ve tüm bu gelişimlerin ülke ekonomisine pozitif katkı sağlamalarıdır. İş dünyası nitelikli eleman temininde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Meslek liselerimiz ve üniversitelerimiz, işgücü piyasasının istediği temel bilgi ve becerilere sahip mezun verememektedir. Ben bir mimarım. Üniversitelerden mezun mimarlar işin ne olduğunu ancak şantiyelerde öğreniyor.
YÜZDE 23,9’U GÜÇLÜK ÇEKİYOR
İŞKUR’un yaptığı 2015 yılı işgücü piyasası araştırması, Ankara’daki işyerlerinin yüzde 23,9’unun eleman bulmakta güçlük çektiğini ortaya koydu. Eleman temininde en fazla güçlük çeken işyerleri arasında imalat, konaklama ve yiyecek faaliyetleri sektörleri başı çekiyor. Kültür, sanat, eğlence, dinlence, spor, finans ve sigorta faaliyetleri, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri ile toptan ve perakende ticaret sektörleri de sıkıntı yaşıyor.”
FAYDALI BİR PROJE OLACAK
AB Türkiye Delegasyonu 2’inci Katibi Virve Vimpari Aydın, projenin “iyi bir başlangıç” ve “iyi bir işbirliği” olacağını söyledi. Aydın, merkezin bir yandan mesleki standartları geliştirirken bir yandan mesleki yeterlilik ölçeceğini belirterek, mesleki yeterlilikler konusunda faydalı bir proje olacağını kaydetti. Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan da, programın amacını 15 sektörde meslek standartlarının hazırlanması, ulusal yeterliliklerin geliştirilmesi ve söz konusu ulusal yeterliliklerin doğrultusunda ölçme, değerlendirme ve belgelendirme merkezlerinin oluşturulması olarak tanımladı.