Güncelleme Tarihi:
Bu ailelerden birisi de Çubuk’un Aşağı Çavundur Mahallesi’nde yaşayan Üstün ailesi. Anne ve babalarından gördüğü turşu yapımını yarım asırdır sürdüren Ekrem Üstün (72) ve eşi Hatice Üstün (66) işin püf noktalarını oğlu ve gelinine de öğretti. Mesleği artık çocuklarının sürdüreceğini belirten Ekrem Üstün, “Dede olduk çocuklara geçti bu meslek, çocuklar yarın dede olacak onların da çocuklarına geçecek. Bana annemden babamdan bu meslek devroldu. Onlara da annesinden ve babasından kalmış. Ama onlardan daha önceleri de var. Bizim tarifimizde turşunun olmazsa olmazı sirke, sarımsak nohut, defne yaprağı, dereotu ve arpa” dedi. Hem sebze ürettiklerini hem de yaptıkları turşuyu pazarladıklarını belirten çiftin oğlu Sadettin Üstün (33) yaklaşık 50 turşu çeşidine ulaştıklarını belirtirken ailenin gelini Sevgi Üstün de (30), “Yaklaşık 6 aylık bir emek sonunda sofrada yerini alıyor. Yaz boyu tatilimiz, gecemiz, gündüzümüz olmaz. Sürekli tarlada sebzelerle uğraşmak zorundayız. Bir bebek gibi onlarla ilgileniyoruz” bilgisini verdi.