Eray GÖRGÜLÜ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2010 00:00
ODTÜ’de yalnız olmadıklarını savunan lezbiyen ve gay öğrenciler, ODTÜ LGBT öğrenci topluluğunu kurmak istedi. Ancak, üniversiteden ‘ret’ yanıtı aldı.
CİNSEL yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını iddia eden bir grup ODTÜ’lü öğrenci, bu eğitim yılının başında açılımı lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel olan ODTÜ LGBT topluluğu kurmak istedi. Topluluğu resmileştirmek için çalışmalara başlayan öğrenciler, Ekim ayında Kültür İşleri Müdürlüğü’ne başvurdu.
Resmi yanıt istiyoruz
Defalarca geri çevrilen öğrenciler, son olarak yaptıkları resmi başvuruya resmi yanıt isteyince, rektörlüğe yönlendirildi. Rektörlük yetkilileri ise hafta başında öğrencilerle yaptıkları toplantıda sözlü olarak bu topluluğun kurulamayacağını bildirdi. Üniversiteden önceki gün verilen yanıtta ise, “Öğrenci Kültür Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Çerçeve Yönergesi’ne göre değerlendirildiğinde; ‘kimlik’ ve ‘duyarlılık yaratmak’, ‘bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak’ topluluk amacı ve topluluk kurmak için yeterli değildir” denildi. Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtlayan ve ismini açıklamak istemeyen topluluk üyesi bazı öğrenciler, şunları söylediler:
Yıldırmalar oldu
“ODTÜ’de 2007 yılından önce lezbiyen olduğu öğrenilen bir öğrenci yurttan atılmıştı. Bunun ardından ODTÜ’de var olan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluk Girişimi, resmi topluluk olmak için çalışmalara başlamıştı ancak geri çevrilmişti. Yıldırmalarla birlikte bir sonuca ulaşılamadı. Biz de cinsel yönelimlerimizin ortak olduğu öğrenci arkadaşlarımızla internetten tanışıyorduk ve ODTÜ’de yalnız olmadığımızı biliyorduk. Bunun için kurduğumuz topluluğun resmi olması yönünde Ekim ayında çalışma başlattık.
Rektörlük ‘olmaz’ dedi
Kültür İşleri Müdürlüğü yetkilileri bize ‘ODTÜ’de cinsel topluluğun ne işi var kuramazsınız’ dediler bir gerekçe sunmadılar. Sonunda resmi yanıt istedik, bizi rektörlüğe yönlendirdiler. Hafta başında rektörlük yetkilileri de aynı şekilde bu topluluğu kurmanıza izin vermeyiz dediler.”
Sekiz ülkede idam cezası
HOMOFOBİ, eşcinsellere ya da eşcinselliğe karşı duyulan nefret, korku, hoşnutsuzluk ya da ayrımcılık. Geniş manası ile diğer cinsel yönelimlere sahip olan LGBT kişileri de içerir. Sıfat olarak, homofobik şeklinde kullanılır.
Homofobi sadece psikiyatrik bir kavram değil. Her 48 saatte bir, eşcinsel bir kişinin, homofobiyle bağlantılı şiddete maruz kalarak öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Uluslararası Af Örgütü’ne göre yaklaşık 70 ülkede eşcinsellere zulmedilmektedir ve sekiz ülkede eşcinsellere idam cezası verilmektedir.