Güncelleme Tarihi:
Gençlerbirliği, Süper Lig’den son üç sezonda ikinci kez küme düşerken, bu sonuç hem kulübün marka değerini zedeledi hem de ekonomik yapısını büyük oranda zayıflattı. Kırmızı-siyahlılar, bu dönemde yabancı oyunculara yüklü miktarda paralar ödeyip, büyük hayal kırıklığı yaşarken, alt yapısından yetişen gençlerin transferinden elde ettiği gelir ile yaralarını sarmaya çalıştı.
Beştepe’ye küçük yaşlarda gelip futbol eğitimini alan, sonrasında Hacettepe’ye geçip futbollarını geliştiren ve olgunlaştıran isimler, Gençlerbirliği forması altında ortaya koydukları performans sonrasında transfer yapıp, kulübe önemli ekonomik girdi sağladı. 10 yıllık süreçte ilk olarak; Soner Aydoğdu, Ahmet Çalık ve İrfan Can Kahveci öne çıkan isimlerdi.
Duayen rahmetli başkan İlhan Cavcav’ın temellerini attığı ve üzerinde titrediği futbolcu yetiştirme sistemi ile bu anlamda önemli bir kültüre sahip olan kırmızı-siyahlılar, geçmişte birçok oyuncuyu Türk futboluna kazandırdı. Bu anlayış, kimseye muhtaç olmadan kulübün kendi ayakları üzerinde sağlam bir biçimde durmasını sağladı. Son dönemde, yabancı oyuncu sayısındaki artış ile birlikte kulüpler rotasını dışarıya çevirirken, yerli oyuncu piyasası çok daraldı.
KADEMELİ AZALIŞTAN GERİ ADIM MI ATILIYOR
Türkiye’de yabancı oyuncu kuralı ile ilgili tartışmalar her zaman yapılıyor. Sayı son dönemde önemli bir yükseliş göstermiş durumda. Geride kalan sezon başında, kulüplere kadrolarında 14 yabancı oyuncu bulundurma hakkı tanınmış, covid-19 salgınının da etkisi ile devre arasında futbol federasyonu, bu sayıyı 16’ya çıkarmıştı. Gelecek sezondan itibaren yabancı oyuncu sayısında kademeli bir azalış için düğmeye basılmıştı ancak bu kararın kulüplerden gelen talep üzerine yeniden gözden geçirileceği ve aynen devam edeceği belirtiliyor. 2021-2022 sezonunda Süper Lig kulüplerinin 12 yabancı oyuncu transfer etmesi ve ilk 11’de 7’sine yer vermesi planlanıyordu. Bir sonraki sezon ise yabancı sayısının 10’a düşmesi ve ilk 11’de maksimum 6 yabancının oynatılması düşünülüyordu. Bu yaklaşım, ileride yerli ve yetenekli oyunculara, özellikle büyük kulüplerin yatırım yapmasının kapısını açacak gibi duruyordu. Gelinen noktada bu düzenlememin rafa kaldırılması gündemde.
YABANCI OYUNCULARDAN KATKI NEREDEYSE SIFIR
Gençlerbirliği, son dönemde diğer kulüpler gibi yabancı oyuncu furyasına kendini kaptırırken, bunun ağır faturası ile hem saha içinde hem de saha dışında karşılaştı. Geride kalan sezon gösterdikleri performansları ile sınıfı geçen ancak bu sezon hayal kırıklığı yaşatan Stancu ve Sio başta olmak üzere birçok yabancı futbolcu, maddi ve manevi hasarlar bırakarak Beştepe’den ayrıldı. Sessegnon, Candeias, Hopf ve Nordfeld, taraftarın gözünde ayrı bir yer edinmeyi başarsa da neredeyse yabancı oyuncuların tamamı, kulübe para kazandırmadan gitti. Bursaspor’a ilk geçtiği dönemde Stancu ile Çaykur Rizespor’a transferi tartışmaya yol açan Vedat Muriç, bu süreçte diğerlerinden ayrıldı. 100. yılını kutlamaya hazırlanan kırmızı-siyahlı ekip, 3 sezonda iki kez küme düşerken, camia büyük bir hüsran yaşadı.
Bu dönemde, alt yapıdan yetişip, farklı kulüplere transfer olan isimler, bonservis bedelleri ile Beştepe’nin soluk almasına yardımcı oldu. Yıldırım Mert Çetin, 3 milyon Avro bedelle İtalyan kulübü Roma’ya, Berat Ayberk Özdemir de 2,5 milyon Avro bedelle Süper Lig ekibi Trabzonspor’a gitti. İki oyuncudan elde edilen gelir, ekonomik sorunla boğuşan yönetimin, belli bir miktarda elini rahatlattı. Şimdi gözler özellikle bu sezonki çıkışı ile yıldızını parlatan Arda’ya çevrilmiş durumda. Süper Lig’in iddialı takımları Beşiktaş ve Galatasaray’ın, Beştepe’nin bir başka genç yeteneği Arda Kızıldağ ile yakından ilgilendiği belirtiliyor. 23 yaşındaki savunmacının 31 Mayıs 2022’ye kadar kulübü ile sözleşmesi bulunuyor.