Nanoteknolojide dev ortaklık

Güncelleme Tarihi:

Nanoteknolojide dev ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2014 01:19

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi, yüksek güçlü nano transistörlerin üretimi için ortak bir şirket kurdu. Şirket, radar, yüksek hızlı tren, elektrikli araçve 4G telefon sistemlerinde kullanılan entegre devre üretecek.

Haberin Devamı

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi’nce, yüksek güçlü nano transistörlerin üretimi için Mikro Nano Teknolojileri Sanayi ve Ticaret AŞ (AB-MikroNano) adında şirket kuruldu. Şirket, Türkiye'de ilk defa radar, yüksek hızlı tren, elektrikli arabalar ve 4G cep telefon sistemleri gibi birçok farklı alanda kullanılan galyum nitrat transistör ve entegre devre üretimi yapacak. ASELSAN'dan yapılan açıklamaya göre, şirket kuruluş sözleşmesini ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Canpolat ve Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar imzaladı.

TESTLER TAMAMLANDI

TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından desteklenen galyum nitrat yarı iletken malzemesi temelli nano transistör teknolojisi, ASELSAN ve Bilkent tarafından milli olarak geliştirildi. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'ndeyüksek performanslı transistörler üretildi. Laboratuvar testleri tamamlanan transistörler, ASELSAN'da yapılan saha testlerinde de başarılı bir şekilde kullanıldı. Üretilen transistörlerden elde edilen sonuçların, hedeflenen performansların üzerinde çıkması sonucunda ASELSAN ve Bilkent yönetimleri bu konuda ortak şirket kurma kararı aldı. Bunun üzerine AB-MikroNano şirketi kuruldu.

Haberin Devamı

BEŞ ÜLKE ARASINA GİRİLDİ

30 milyon dolar yatırımla kurulan AB-MikroNano, Türkiye'de ilk kez ticari amaçlı transistör ve elektronik entegre devre üretimi yapacak. Şirket tarafından üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilecek. Nanoteknoloji konusunda bu ürünlerle ilgili şimdiye kadar dünyada tüketiciler liginden çıkamayan Türkiye, artık üreticiler liginde yer alacak. Bu arada Türkiye, dünyada galyum nitrat yarı iletken malzemesi temelli nano transistör teknolojisi geliştirilebilen 5 ülkeden birisi konumunda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!