Esma KURTULUŞ / İHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2011 00:00
Etlik İhtisas ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ali Çoşkun, hastanelerinde yapılan başarılı operasyonlar hakkında bilgi vererek, “Araştırma hastanesi olduktan sonra nakillerde artış oldu” dedi.
Çoşkun, bugüne kadar toplam 746 nakil yapıldığını belirterek, senenin ilk üç ayında da yedi kadavradan nakil yapıldığı bilgisini verdi. Nakil ameliyatlarındaki artışa dikkat çeken Çoşkun, “Araştırma hastanesi olduktan sonra, nakillerde artış oldu” dedi.
Ancak hastanelerinde hala bin 579 hastanın nakil beklediğini söyleyen Çoşkun, insanların organ dağıtımında adaletsizlik olduğuna dair önyargıları ve parçalanma korkularından dolayı bağış yapmaktan çekindiklerini kaydetti. Başhekim Çoşkun Sağlık Bakanlığı’nın hava ambulansıyla birlikte, başka bir ildeki organın da kolaylıkla getirildiğini dile getirerek, “Bu durum, haliyle yurtdışından gelen organların naklini de hızlandırdı” diye konuştu.
Yüzde 100 başarı
Nakil ameliyatlarını gerçekleştiren ve Başhekimvekili olan Doç. Dr. Mehmet Kılınç, yaptıkları ameliyatlarda yüzde 100 oranında bir başarı yakaladıklarını kaydederek, “Dün de iki saat süren bir nakil ameliyatı gerçekleştirdik” dedi.
Böbrek nakli ameliyatına giren Rıfat Kılıç ise, tedavi sürecinden ve doktorlardan çok memnun olduğunu belirterek, kendini gayet iyi hissettiğini aktardı. Yine bir müddet önce nakil ameliyatı olan Ercüment Cengiz ve Mehmet Gökçe, kontrole geldiklerini ve şu ana kadar her şeyin yolunda gittiğini belirtti. Cengiz, organ naklinin artması gerektiğini aktararak, “Sekiz yıldır nakil bekledim” dedi. Cengiz’in ameliyatını gerçekleştiren Kılınç, hastaya nakil yapılan böbreğin kadavradan alındığı bilgisini vererek, “Kadavra ve canlılardan alınan nakillerin sürelerinde farklılık olabiliyor” diye konuştu.
Evden alıyorlar
HASTANEDE tedavi gören görme engelli Sultan Öğütlü, hastane tarafından araçla evinden alındığını ve tedavisi bittikten sonra evine bırakıldığını dile getirdi.
Diğer diyaliz hastaları Halil Kaya ve Erol Acıer de tedavilerden son derece memnun olduğunu aktardı. Emekli öğretmen olan Kaya, “Daha önce başka bir hastanede tedavi görüyordum, ama bir müddet burada tedavime devam ediyorum” dedi.
Hem diyaliz hem televizyon
AYRI bir binada diyaliz tedavisi yapılan hastanede, hastaların bu süreçte sıkılmamaları için yataklarının başında televizyonları bulunuyor. Her hasta kendi televizyonunda istediği programı izlerken, taktığı kulaklıkla da diğer hastaların rahatsız olmasını engelliyor.
Doç. Dr. Tahir Yoldaş ise, ayrı bir binada hizmet verildiğinden dolayı hastaların, daha sessiz bir ortamda tedavilerinin gerçekleştiğini belirterek, binanın kendine ayrı bahçesinin olmasından dolayı da hastaların memnun olduğunu söyledi.