Müzelerle donatarak tarih hafızamıza kazandırdık

Güncelleme Tarihi:

Müzelerle donatarak tarih hafızamıza kazandırdık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2021 22:00

Sakarya Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü Kutlama Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zaferin kazanıldığı bölgeyi tarihi milli park ilan ederek kapsamlı bir ihya çalışması başlattık. Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla çarpışmaların yaşandığı bölgeleri, alt ve üst yapı tesisleri, ziyaretçi merkezleri, müzelerle donatarak tarih hafızamıza kazandırdık” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Polatlı Duatepe’de Sakarya Zaferi’nin 100. Yıl Dönümü Kutlama Programı’na katıldı. Sakarya Zaferi’nin hikayesinin nesilden nesile aktarılarak İstiklal Harbi’nin hangi şartlarda ve ne büyük fedakarlıklarla kazanıldığının unutturulmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Sakarya Zaferi’nin kazanıldığı 1921 yılı, Anadolu’daki bin yıllık varlığımızın dönüm noktalarından biridir. Çaldağı’nda, Beştepe’de, Karlıtepe’de, Duatepe’de, Mangal Dağı’nda ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak diye başlayan İstiklal Marşı’mıza ilham veren kahramanlarımız, Polatlı-Haymana hattında verdikleri büyük mücadeleyle isimlerini tarihe cesaretleri ve kanlarıyla kazımışlardır.

Müzelerle donatarak tarih hafızamıza kazandırdık


KAPSAMLI İHYA ÇALIŞMASI BAŞLATTIK

Sakarya Zaferi, tıpkı Malazgirt gibi, tıpkı Bursa’nın, Edirne’nin, İstanbul’un fethi gibi şanlı tarihimizin önemli yapraklarından biridir. Milli mücadelemizin adeta son kalesi olan Polatlı-Haymana hattında kazanılan bu zaferin hikayesini nesilden nesile aktarılarak İstiklal Harbi’mizi hangi şartlarda ve ne büyük fedakarlıklarla kazandığımızı unutturmamalıyız. Sakarya Savaşı’nın yaşandığı Polatlı ve Haymana’da halihazırda 7 anıt şehitliğimiz bulunuyor. Ayrıca bu zaferin kazanıldığı bölgeyi tarihi milli park ilan ederek kapsamlı bir ihya çalışması başlattık.

DOĞRU ANLATILMASI BAKIMINDAN ÖNEMLİ

Yaptığımız restorasyon çalışmalarıyla çarpışmaların yaşandığı bölgeleri, alt ve üst yapı tesisleri, ziyaretçi merkezleri, müzelerle donatarak tarih hafızamıza kazandırdık. Bu kapsamda yapılan Sakarya Meydan Muharebesi ve Türk Tarihi Tanıtım Merkezi ile Haymana Ziyaret Merkezi ve Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Şehitliği’nin açılışını da gerçekleştireceğiz. Tüm bu eserleri, gelecek nesillere, verdiğimiz mücadelenin ve kazandığımız zaferlerin en doğru şekilde anlatılması bakımından önemli görevler ifa edeceğine inanıyorum.” Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı bağlantılar gerçekleştirerek Polatlı Kartaltepe’deki Sakarya Meydan Muharebesi ve Türk Tarihi Tanıtım Merkezi ile Haymana’daki Şehit Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan Şehitliği’nin açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından katılımcılarla beraber de Duatepe’deki törende kurdeleyi kesti.

153 ŞEHİTLİK VE 4 BİN KAYIP ŞEHİDE ULAŞTIK

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de yaptığı konuşmada, “Polatlı ve Haymana ilçelerinde başlattığımız çalışmalar neticesinde, 2015 yılında Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’mızı ilan ettik. 13 bin 850 hektarlık sahada kurulan milli parkımız, 14 bölümden oluşuyor ve 75 kilometrelik bir cepheyi kapsıyor. 2014 yılından itibaren, muharebenin geçtiği 283 bin metrekarelik alanı jeoradarlarla tarayarak, 153 şehitlik ve 4 bin kayıp şehide ulaştık. Günümüze intikal etmiş izleri, mevzileri, siperleri, şehitlikleri ve muharebede kullanılan binaları gün yüzüne çıkardık. Tarihi milli parkımıza, ilanından bugüne kadar 101 milyon liralık yatırım yaptık” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!