Güncelleme Tarihi:
Çamlıdere’de 1800-2000 yılları arasında kullanılan 140 farklı antika sobanın sergilendiği Soba Müzesi’nde envanter çalışması tamamlandı. Müzede her sobanın önüne tarihi, modeli, özellikleri ve hangi ülkeye ait olduğu gibi farklı bilgilerin yer aldığı levhalar konuldu. Soba müzesinin yoğun bir ziyaretçi aldığını belirten Çamlıdere Belediye Başkanı Hazım Caner Can şunları söyledi:
BİLGİ PANOLARIYLA DONATTIK
“Müzeler ilçesi Çamlıdere’mize son kazandırdığımız Soba Müzesi ziyaretçilerimizden büyük ilgi görüyor. Her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyoruz. Gösterilen ilgiden çok memnunuz. Müzemiz mimarisiyle ilçeye gelen herkesin hemen dikkatini çekiyor. Müzede Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Fransa, İngiltere gibi dünyanın farklı ülkelerine ait sobalar var. Bu sobaları artık bilgi panolarıyla donattık. Ziyaretçilerimiz envanter çalışmasıyla sobaların bilgi panolarından özelliklerini de görebiliyor.
AİLELERE ‘GEZDİRİN’ ÇAĞRISI
Toplumumuzda eskiden ailenin birlik ve beraberliğini sağlayan en önemli araç sobaydı. Soba yandığı zaman anne, baba, dede, nine herkes sobanın etrafında buluşurdu. Biz burada bu kültürü yansıtmaya çalışıyoruz. Bizden sonraki nesillerin unutmaması için bu müze çok önemli. Özellikle ailelerin çocuklarını buraya getirip gezdirmesini ve soba kültürü ile ilgili bilgilendirmelerini tavsiye ediyorum.”
Müzenin mimarisi Çamlıdere’nin ilk Belediye Başkanı Hafız Halil Okur’un makamında kullandığı sobanın 22 kat büyütülmüş halini yansıtıyor.