Güncelleme Tarihi:
Can, yerel yönetimlerin kentsel dönüşümde sıkı bir denetim mekanizması işleterek maliyeti düşürmesi gerektiğini kaydetti. Can, müteahhitlerin kentsel dönüşümdeki beklentilerini şöyle sıraladı.
SIKI DENETİM ŞART
*Kentsel dönüşümde yapım işini üstlenen yapı müteahhidince yapı ruhsatı alınmadan önce yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 10’u kadar teminatın idareye verilmesi mecburiyeti bulunuyor. Bunun yerine sigorta süreci geliştirilmeli ve yatırılacak teminat, müteahhit firma tarafından imalata yönlendirilmelidir.
*Kredi Garanti Fonu (KGF) sadece deprem bölgelerinde değil, tüm riskli alanlarda geçerli olmalıdır.
*Yapı denetim ücretleri çok yüksek. Yerel yönetimlerin kentsel dönüşümde sıkı bir denetim mekanizması işleterek bu maliyeti düşürmesi gerekmektedir.
*Satışlardaki kısıtlamalar müteahhitleri sıkıntıya sokmakta ve işletme sermayesinin azalmasına yol açmaktadır. Yapı maliyetlerinin de yüksek olması sebebiyle müteahhitler kentsel dönüşümlerden kaçınmaktadırlar. Önerilerimiz dikkate alınırsa kentsel dönüşümlerde özel sektör kamuya çok ciddi katkı sunmuş olur.
ENDİŞE OLUŞTURMASIN
Kentsel dönüşümün sadece kent içindeki afete karşı riskli yapıların yeniden inşası ve yeni yapılaşma alanlarının açılması olarak ele alınmaması gerektiğine de dikkat çeken MİMDER Başkanı Hamza Can, “Sanayi tesislerinden kültürel ve sosyal alanlara kadar her noktanın planlanması gerekmektedir. Barınmak ne kadar önemli ise üretim tesisleri de bir o kadar önemlidir. Kentsel dönüşümün endişe oluşturan değil, heyecan verici bir kavram haline gelmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşüm, Türkiye’nin tamamını ilgilendiren ve ülkenin yerleşme dokusunu bütünüyle etkileyen bir konudur. Şimdi aklıselim ile düşünerek bu durumu planlamalıyız” ifadelerini kullandı.