Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), istikrarlı büyümenin sağlanamaması, kalitesiz yapı üretiminin yaygınlığı ve kamunun inşaat sektörünün potansiyelini kavramakta yetersiz olduğundan şikayet ediyor.
İnşaat sektöründe istikrar isteyen müteahhitler, inşaat girdilerinde yaşanan fiyat artışlarından, müteahhitler ve pahalıya konut almak zorunda kalan tüketicilerin zarar gördüğünü belirtti. TMB’nden alınan bilgiye göre, inşaat sektörünün önde gelen sorunları arasında sektörün yurt dışındaki rekabet gücünün değerlendirilmemesi geliyor.
YÜZDE 65’İ İMARA AYKIRI: Türkiye’deki yapıların yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı olduğu, yüzde 30’unun inşaat ruhsatı, kalan yüzde 70’in de yarısının iskan ruhsatı bulunmadığı belirtiliyor. Kaçak yapılaşma, devlete, topluma ve bireylere, çevre kirlenmesi, yüksek altyapı maliyetleri, çarpık kentleşme ve depremlerdeki can kayıpları başta olmak üzere çok yüksek bedel ödeten bir sorun olarak ortaya çıkıyor. İnşaat sektöründe istikrarlı büyümenin sağlanmasının, sürdürülebilir büyümeye, kamu kaynaklarının yatırım ağırlıklı, verimli ve etkin kullanılmasına, özel sektör yatırımlarını özendirecek önlemlerin alınmasına ve kamu-özel sektör ortaklığına dayalı finansman modellerinin yaygınlaştırılmasına bağlı olduğu kaydediliyor.
KAMU DÜŞÜK FİYATI ÖDÜLLENDİRİYOR: Yapı üretimindeki kalitesizliğin nedenlerinin başında, kamu ihale sisteminin kaliteyi değil, düşük fiyatı ödüllendiren bir işleyiş içerisinde olmasının geldiği belirtiliyor. Ayrıca, yapı denetimi sisteminin etkin ve yaygın olmaması, mesleki sorumluluk sigortası ve yapı malzemeleri yönetmeliği, müteahhitler için mesleki yetkinlik belgelendirmesi konularında önemli mevzuat ve uygulama boşluklarının bulunduğu söyleniyor.