Güncelleme Tarihi:
Musiki Muallim Mektebi’nin aslına dönmesiyle, tarihi binanın 95 yıl önceki gibi sanatın merkezi olacağını belirten Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, “Tarihi binamız, kültür ve sanat etkinlikleri açısından bir cazibe merkezi haline geliyor. Bu bina, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün musikiye ve sanata verdiği önemin de bir göstergesi. Binanın restorasyonu ile birlikte yeniden eski işlevine dönmesi için adımları attık. 1924’ten bugüne Devlet Tiyatroları’na mektep olan bu binada yeniden geleceğin sanatçılarını yetiştireceğiz. Cumhuriyet’in ilk eserini, tarihi binamızı yeniden canlandırdık” diye konuştu.
Geçen ay Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mamak Belediyesi arasında imzalanan protokolle, Sahne Sanatları Uygulama Akademisi için de düğmeye basıldı. Türkiye’de ilk kez uygulanan ve pilot bölge olarak Mamak’ta başlatılan Sahne Sanatları Uygulama Akademisi kapsamında öğrenci seçmelerine başlandı. Mamak’taki ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanan taramaların ilki 12 okulda gerçekleştirilecek. Seçmelerin ardından yetenekli bulunan öğrenciler, imzalanan protokol gereği Musiki Muallim Mektebi’nde deneyimli sanatçılar tarafından akademik eğitim alacak.
İLK TÜRK OPERASI BURADA YAZILDI
1924 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle, orta dereceli okullara müzik öğretmeni yetiştirilmesi amacıyla kurulan bina bir süredir Mamak Kültür Merkezi adı altında belediye hizmet binası olarak kullanılıyordu. Müzik alanında bilimsel çalışmaların yapıldığı, sahne sanatlarında eğitimlerin verildiği konservatuvarda; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na, Devlet Opera ve Balesi’ne, Devlet Tiyatroları’na ve Ordu bandosuna sanatçılar ve şefler yetiştirildi, ilk Türk Operası da bu binada yazıldı.