Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, genç ve sağlıklı yaşam için doğru beslenme önerilerini pratik başlıklarla özetledi.
İşte, kolayca hayata yansıtılabilecek öneriler:
m Günde 2 litre tabii kaynak suyu veya filtre edilmiş temiz Su için. Kuyu suyundan uzak durun. Şişelenmiş saf suyu tercih edin.
Doğal ve taze Meyve ve Sebze tüketin. Taze hazırlanmış meyve suyu kullanın. Portakal, greyfurt, üzüm ve elma suları daha “in”.
Düzenli yeşil çay için.
Kafeinden uzak durun. Kafeinsiz kahveleri tercih edin. Kafein içeren enerji içeceklerinden, ağrı kesicilerden, yorgunluk gidericilerden uzaklaşın.
EPA(Eicosopentand ic Ac id) ve DHA(Docosohexano ic Ac id) OMEGA-3 yağlarını ihtiva eden ürünler yiyin. Balık, Keten tohumu, Semizotu, Şerbetçi Otu.
Alkol kullanımınızı günde sadece 1-2 bardak kırmızı şarapla sınırlayın.
Bol bol Bitkisel çay için. Papatya, kuşburnu, dağ çayı, limon ve bergamot çaylarına öncelik verin. Diğer tercihiniz bitkisel yağlar olmalıdır. Ayçiçeği, pamuk, mısırözü yağı, kanola yağı.
Barbekü yapılmış etlerden, kömürde kızarmış yağlı et ve tavuk derisinden, kızartılmış besinlerden uzaklaşın. Aynı yağı kızartmak için tekrar kullanmayın.
Yemeklerinizi düşük ısıda ve yağsız yapmayı öğrenin. Buharda veya fırında pişmiş besinleri tercih edin.
Salata sosu olarak sadece limon, sirke ve çok az zeytinyağı kullanın. Yapay soslar ve mayonezden uzak durun.
Yapay tatlandırıcı, koku, tat ve renk vericiler ihtiva eden besinlerden uzak durun.
Organik besinlere yönelin. Bekletilmiş, seyreltilmiş, koyulaştırılıp kıvamı artırılmış, yapay gübrelerle, böcek öldürücülerle temas etmiş besinleri kullanmamaya özen gösterin.
Favori sebzelere ağırlık verin. Ispanak, kereviz, lahana, karnabahar, brokoli, domates, havuç, şekerpancarı, şalgam, patlıcan, semizotu, kabak gibi.
m Tahıl ekmekleri yiyin. Kepekli ekmeği tercih edin. Doğal(katkısız) mısır gevreği ve tahıl ezmeleri tüketin.
Tuz tüketimini mutlaka azaltın
Tuz tüketiminizi azaltın. Yeterli miktarda Potasyum, Magnezyum, Çinko ve Selenyum tüketin.
Alüminyum pişirme kaplarından ve alüminyum paketleme malzemelerinden uzaklaşın.
Şeker kullanımınızı azaltın. Şekersiz içecekler kullanın. İçeceklerinize şeker ilave etmeyin.
Gerekiyorsa bal, pekmez veya doğal şekerlerden yararlanın.
Daha az beyaz un ve beyaz pirinç tüketin.
Çok gerekmedikçe konserve yiyecek tüketmeyin.
Sebzeleri çiğ olarak veya çok az haşlayarak tüketin.
A ve D vitaminleri ile güçlendirilmiş besinlerden uzak durun.
Küçük porsiyon halinde yiyin
Düşük kalorili beslenmeye çalışın.
Daha az yağ kullanın.
Daha dikkatli hayvansal protein tüketin.
Basit, fabrikasyon işlemlerden geçmemiş, beklememiş, tütsülenmemiş, taze besinlere yönelin.
Mandıra ürünlerinden, salamdan, sosisten, sucuktan uzaklaşın.
Küçük porsiyonlar halinde yiyin. Sık ve az yiyin. Sadece acıktığınızda ve sadece açlığınızı giderecek kadar yiyin.
Tamamen doyana kadar yememeğe özen gösterin.
Kilonuzu düzenli olarak izleyin. 250 gramdan fazla kilo alınca hemen 1-2 günlük
diyet kısıtlamaları ile sorunu çözün. Kiloları asla bekletmeyin. Fazla kilolarınızı mutlaka verin.