Fatih TEKECİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 00:00
İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı’na bağlı iş müfettişleri, 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan OSTİM patlamalarının ardından 229 işyerini teftiş etti. Teftiş sonucunda 3 bin 951 işçiden 2 bin 725 erkek ve 19 kadının “ağır ve tehlikeli” işlerde istihdam edildiği ortaya çıktı. Bu işyerlerine 101 bin 80 TL idari para cezası uygulandı.
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinde görev yapan “iş müfettişleri”, Başkent’teki denetimlerini sürdürüyor. Müfettişler, “çalışma koşullarının iyileştirilmesi”, “iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmesi”, “iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi” ve “işletme belgesi taleplerinin incelenmesi” gibi konularda teftişler yapıyor. İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı’nda denetime yetkili toplam 180 müfettiş yer alıyor. Bu müfettişler, görev alanlarına giren 22 ilde ve ihtiyaç halinde Türkiye genelinde teftişe çıkıyor. Ankara Grup Başkanlığı’nın görev alanında bulunan 22 ilde, SGK verilerine göre toplam 314 bin 69 işyeri bulunuyor. Bu rakamın 108 bin 945’ini Ankara oluşturuyor.
İnsan odaklı risk esaslı
İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, iş müfettişlerinin 2011 yılı içinde Başkent’te yürüttükleri faaliyetleri Ankara Hürriyet’e anlattı. Başkanlık olarak son yıllarda proje tabanlı ve önleyici teftişlere ağırlık vermeye başladıklarını ifade eden Tezel, “İnsan odaklı risk esaslı bilinçlendirme denetimleri yapıyoruz. Proje teftişlerinde, çalışma mevzuatı konusunda işveren ve işçiler bilgilendirilmektedir. Bilgilendirme sadece taraflarla sınırlı kalmayıp valilikler, yerel yönetimler, işçi ve işveren sendikaları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ile diğer sosyal taraflarıda kapsamaktadır. Bilgilendirme kapsamında sosyal taraflara çeşitli yayın ve dökümanlar verilmekte, işçi ve işverenlere yönelik çeşitli toplantı ve eğitim seminerleri düzenlenmektedir. İşyeri sorunları sosyal taraflarla biraraya gelinerek çözülmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
OSTİM’in karnesi zayıf
İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı, Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde yaşanan patlamaların ardından bu bölgelerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yaptığı denetimlerde toplam 229 iş yerinde teftiş yaptı. Teftişi yapılan iş yerlerinde 3 bin 433 erkek, 518 kadın olmak üzere toplam 3 bin 951 işçinin çalıştığı tespit edildi. İşçilerden 2 bin 725 erkek ve 19 kadının “ağır ve tehlikeli” işlerde istihdam edildiği sonucuna varıldı. Yapılan teştişler sonucunda bu işyerlerine 101 bin 80 TL idari para cezası uygulandı. 18 gaz tüp dolum tesisinde yapılan teftişlerde ise bu tesislerden 14’ü için kapatılma kararı alındı. Kapatılan iş yerlerinin 11’i yeniden açılırken 3 işletme ise açılma talebinde bulunmadı.
Eksiğini gidermeyene para cezası
Proje teftişlerini iki aşamalı olarak yürütüldüğünü anlatan Tezel şöyle devam etti: “Birinci aşamada işçi ve işverene mevzuat konusunda bilgi verilip bilinçlendirilmesi sağlanmakta, ikinci aşamada tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediğine bakılmaktadır. İkinci aşamada eksikliklerini gidermeyen işverenlere idari para cezası uygulanmaktadır. Projeler kapsamındaki teftişler, insan odaklı olup cezalandırmaktan çok bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye ve sorun çözmeye yöneliktir.” Tezel ayrıca Başkent’te halen Sincan Organize Sanayi’de kurulu bulunan iş yerlerinin teftişi, metal işkolunda faaliyet gösteren iş yerlerinin denetimi ve hazır giyim sektöründe çalışma koşullarının iyileştirilmesi projeleriyle ilgili müfettiş denetimlerinin sürdüğünü kaydetti.