Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2008 00:00
Ankara Üniversitesi Biyokimya Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Durak’ın formülüyle üretilen, başta kalp ve damar hastalıkları ile kolesterole iyi gelen Halk Çeşni Bakar ekmeği yarından itibaren Halk Ekmek büfelerinde satışa sunulacak.
ANKARA Üniversitesi Biyokimya Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Durak’ın 15 yıldır üzerinde çalıştığı soya proteini ve 25 baharattan oluşan, başta kalp ve damar hastalıkları ile kolesterole iyi gelen ekmek rüyası gerçekleşiyor. Halk Ekmek Fabrikası, yüksek kolesterolün düşürülmesi ile kalp ve damar hastalıkları tedavisini destekleyen Halk Çeşni Bahar ekmeğini Başkentlilere sunmaya hazırlanıyor.
Halk Çeşni Bahar ekmeğinin tüketilmeye başlanmasıyla vatandaşların ciddi bir rahatlama hissedeceklerini söyleyen Durak, "15 gün içinde farkı hissedecekler. Bir ay içinde de kalp ve damar hastaları kolesterol problemi olanlar ciddi bir rahatlama hissedecekler" dedi.
15 yıldır doğal ürünler üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Durak Halk Çeşni Bahar ekmeğinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:
"Yıllarca hastalıkların oluş sebeplerini araştırdık. Damar yapısı bozulmasına, kötü huylu kolesterole sebep olan oksidanın ortadan kalkması için antioksidanlar üzerine çalıştık. Bu çalışma bizi doğal yollardan antioksidan alınabileceği sonucuna ulaştırdı. 15 yıldır bunun üzerine çalışıyoruz. Doğal gıdaların koruma sağlayabileceğini bu çalışmalarımız gösterdi. Özellikle baharatların, soya proteininin, sarımsağın ve çavdarın toksik etkiyi kaldırdığını tespit ettik.
Yarın satışa çıkıyor
Bu çalışmalarımızı Halk Ekmek Fabrikası’yla paylaştık. Onlar da bunun üretimini yapmak istediklerini söyleyince ortaya Halk Çeşni Bahar ekmeği çıktı. Kalp ve damar hatalıkları ile yüksek kolesterolü olan hastalar ürünü kullanmaya başladıklarından 15 gün sonra farkı hissedecekler, bir ay içinde de ciddi bir rahatlama hissedecekler."
Gerekli hazırlıkların yapıldığını belirten ve Halk Çeşni Bahar ekmeğinin yarından itibaren Halk Ekmek büfelerinde satışa çıkarılacağını söyleyen Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar ekmekle ilgili şu verdi:
"Tamamen doğal karışımlardan oluşan ekmeği kentli tüketicilere sunmanın gururunu yaşıyoruz. Hastalıkları olan vatandaşların tedavilerine yardımcı olacak bu ekmeğin satışında herhangi bir kar amacı güdülmüyor. Özel bir firma 3 YTL civarı bunu satacakken biz 300 gramlık Halk Çeşni Bahar ekmeğini 65-70 kuruş arasında Halk Ekmek büfelerinde satışa sunacağız."
SOYA PROTEİNİ VE BAHARAT
KALP ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyonu olan hastaların medikal tedavilerine ek olarak destekleyici faydası olacak Halk Çeşni Bahar ekmeği soya proteini ve baharatlardan oluşuyor. Ekmekte bulunan baharatların bazıları şöyle: "Kekik, nane, kırmızı biber, çemen otu, çörek otu, kara biber, tarçın, havlıcan, kimyon, zencefil, biberiye, rezene, zerdeçal, karanfil, fesleğen."
Medikal tedavi aksatılmamalı
HALK Çeşni Bahar ekmeğinin hastalıklara yardımcı bir ürün olduğunu ve hastaların medikal tedavilerini aksatmamaları gerektiğini hatırlatan Durak şunları söyledi. "Kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyonu olanlar için faydalı ve rahatlatıcı etkisi olan bir ürün piyasaya sürülecek. Vatandaşlar, bunun faydasını görecekler. Ama kesinlikle medikal tedavilerini aksatmamalılar. Maalesef toplumumuzun yüzde 30’u kalp ve damar hastası olmaya aday. Düzgün beslenmenin bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağını düşünüyorum."