Motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2020 22:38

Evde kaldığı sürece bugüne kadar çalışmadığı opera eserlerini çalıştığını belirten Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ünlü tenor Murat Karahan, “Sosyal medyadan sevenlerimizle bir araya gelip moral veriyoruz, şarkı söylüyoruz beraber. İnsanların motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ünlü tenor Murat Karahan, salgın sürecinde sanatseverleri yalnız bırakmamak adına yoğun bir mesai harcıyor. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanan sanatçı, yaptığı yayınlar ve mini dinletilerle takipçileriyle buluşuyor. Karahan, sorularımızı yanıtladı:

Motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz


-Yoğun programınız nedeniyle evde çok vakit geçirmediğinizi düşünüyorum. Acaba bu süreç sizi nasıl etkiledi?

Genel müdürlük ve sanatçı olarak çok yoğun bir trafiğim vardı. Fakat bu dönemde tüm sanatsal faaliyetler iptal oldu. Benim de birçok temsilim iptal oldu. Mesela 19-21 Mart’ta Bolşoy, İtalya Salerno temsillerim iptal oldu. Aynı zamanda Türkiye’deki birkaç konserim iptal oldu. Bu süreçte dünyada olduğu gibi Devlet Opera ve Balesi’nin bütün perdelerini kapattık. Yayınlanan genelgeye istinaden ofiste ve müdürlüklerimizde çalışan sayımızı asgariye indirdik. İmkânı olan arkadaşlarımız evden çalışmaya devam ediyor. Bu süreçte kurum olarak sosyal medya üzerinden birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz. TRT ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında yürütülen proje ile temsillerimizi TRT 2 ekranlarından izleyicimizle buluşturuyoruz. Ayrıca bakanlığın Youtube kanalından birçok temsilimizi sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz.

Motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz


-Evdeyken vaktinizi nasıl geçiriyorsunuz? Bize bu süreçteki günlük rutinleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mümkün olduğunca televizyon izliyorum. Bugüne kadar çalışamadığım opera eserlerini çalışıyorum. Ama evde olduğum zamanlarda da çok aktif olduğumu söyleyebilirim. Sürekli telefon trafiği oluyor. Sosyal medyadan sevenlerimizle bir araya gelip moral veriyoruz, şarkı söylüyoruz beraber. İnsanların motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyoruz.
-Bir opera sanatçısı olarak bu süreçte ses çalışmalarınız nasıl gidiyor?
Ben teknik olarak bir opera sanatçısının her gün ses egzersizi yapmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Doğru bir tekniğe sahip olan kişinin her şartta ve zamanda çıkıp şarkısını söyleyebileceğini düşünüyorum. Belki önemli performanslardan önce bir haftalık bir ısınma çalışması yeterli olacaktır. Sonuçta ses teli de iki tane kastan oluşuyor. Onları da dinlendirmek gerekiyor.

BU SÜRECİN SONUNDA GÜZEL ESERLER GELECEKTİR

-Bu sürecin sonunda çok fazla yeni eserin çıkması yönünde beklentiler var. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda, sizin bildiğiniz çalışmalar var mı acaba?

Herkes gibi sanatçıların da birçoğu evde. Bu da üretimi destekleyecektir diye düşünüyorum. Bu sürecin sonunda bestecilerimizden yeni ve güzel eserler gelecektir. Biz de heyecanla bekliyoruz. Bu sene Patara Yılı. Bu sebeple bir eser hazırlamak niyetindeyiz. Onun çalışmaları devam ediyor. Bu sürecin sonunda Patara için yaptığımız eserin prömiyer süreci başlar. Ertelediğimiz prömiyerlerimiz oldu. Carmen ve Cavalleria Rusticana & I Pagliacci gibi... Hayat normale döndüğünde bu eserleri tamamlayıp prömiyerlerini yapacağız.

-Sizce bu süreç en verimli şekilde nasıl atlatılır?

Çin virüsü yenme noktasına geldi. İtalya’da bile fiziksel temastan uzaklaştıkça vaka sayısının ve ölüm oranının aşağıya doğru bir düşüş gerçekleştirdiğini gördük. Ne kadar birbirimize uzak durursak ve imkânımız doğrultusunda evde oturursak bu işin üstesinden geliriz. Herkesin biraz sabırlı olması gerekiyor.

Haberin Devamı

POZİTİF KİTAPLAR OKUMAYA ÇALIŞIYORUM

Haberin Devamı

-Önerebileceğiniz kitap, dizi yada film var mıdır?

Spesifik bir kitap ya da film ismi vermektense ben kendi adıma daha fazla pozitif ve insana daha güzel duygular hissettiren kitaplar okuyorum. Enerjimi yüksek tutmaya çalışıyorum. Eğlenceli keyifli kitaplar okumalarını ve filmler izlemelerini tavsiye ediyorum.

Motivasyonu yüksek tutmaya çalışıyoruz


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!