Mogan’a 6 kişilik özel koruma ekibi

Güncelleme Tarihi:

Mogan’a 6 kişilik özel koruma ekibi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 00:00

Mogan Gölü ve çevresini korumak için altı kişilik özel bir ekip oluşturuluyor. Olumlu sonuç elde edilmesi durumunda gelecek yıl ekibin sayısı arttırılacak ve yaygınlaştırılacak.

ÖZEL Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık, Mogan Gölü için altı kişilik koruma ekibi oluşturulacağını söyledi.

Özel Çevre Koruma Kurumu, Moganpark’ta Çevre Haftası dolayısıyla, “Çocuk Gözüyle Çevre” konulu resim etkinliği düzenledi. Özyanık, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Mogan Gölü için altı kişilik koruma ekibi oluşturulacağını belirterek şunları söyledi:

“Mogan Gölü, altı kişilik ekiple altı ay boyunca korunacak. Ekip, Gölbaşı’nda göl ve çevresinin korunması, kullanıcıların bilgilendirmesi konusunda görev yapacak. Eğer bu çalışmadan olumlu bir sonuç elde edersek, önümüzdeki sene bu ekibi sayıca artırıp, daha da yaygınlaştıracağız. Bu proje, tamamen göl içi ve çevresindeki çevre kirliliğine karşı koruma amaçlı yürütülecek bir projedir. Burada belediyemizle işbirliği yapılacak. Kaymakamlığın gözetiminde olacak. Uzun vadede Gölbaşı’nın geliştirilmesi için 10 yıl içerisinde özellikle Haymana yolu tarafı çekim merkezi olacak demiştik. O doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor.”

Göl çevresine yeni imar

Göl çevresinin yapılardan arındırılması için proje hazırladıklarını anlatan Özyanık, Mogan Gölü’nün Konya yolu ve Haymana Yolu arasında kalan kısımlarıyla ilgili imar çalışmaları yapılacağını söyledi.

Özyanık, göl kıyısı ile yol arasındaki bölgenin kamuya terkinin henüz tasarım aşamasında olduğunu ifade ederek, “Kıyı alanlarını boşaltıp, daha çok yoğunlukları ve kullanımları yola yakın kısma taşımayı düşünüyoruz. İmar planı yeni yapıldığı için terkleri iyi bir şekilde yönetmemiz mümkün. Konya ve Haymana yolları bölgesinde bu çalışma olacak. Vatandaşlardan gönüllü terkler de isteyeceğiz. Yaptıkları fedakarlık kendilerine dönecektir. Gölden yola kadar olan kısmın planlanması şeklinde olacak. Bir ay içerisinde bunu kamuoyuyla paylaşacağız.”

Belediyelerle sıkı ilişki

Gazetecilerin, “Bu çalışmalar neden yapılıyor, buraya kongre merkezleri de yapılacak mı?” sorusuna Özyanık, “Buradaki hedef şu, kongre merkezleri ve benzeri merkezler gibi büyük yatırımlar için Gölbaşı biraz daha rekreasyonel ihtiyaçlara hitap ediyor. Biz burada vatandaşın kendi arazilerini de bu anlamda kullanmasına imkan sağlayacağız. Geriye kalan arazilerde de, kamu adına terkini sağlayıp, kamu olarak büyük projeler yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda Gölbaşı ve Büyükşehir belediyeleriyle çok sıkı ilişki içerisindeyiz. Kendileri de destek vereceklerini söylüyorlar. Hazine arazilerini değerlendirmeyi düşünüyoruz” cevabını verdi.

İyi kaynak olursa göl dibi temizlenir

ÖZYANIK, Gölbaşı’na daha önce yapılması planlanan Botanik Parkı ile ilgili bir soru üzerine, çalışmaların devam ettiğini, Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak bir protokol yaptıklarını bildirerek, “Orada geniş bir botanik parkı düşünülüyor. Proje fizibilitesi hazırlandıktan sonra projenin uygulanıp uygulanmayacağına karar vereceğiz” dedi.
Göldeki kirliğin temizlenmesi için öncelikle çevreden gelen kirliliğin engellenmesi gerektiğini ifade eden Özyanık, “Şu anda önemli bir kısmı engellendi. Kirliliğin bir kısmı tarımdan kaynaklanıyor. Azot ve fosfor tarım alanlarından geliyor. Bu alanda bir çalışma yapacağız. Biz buranın havuz olmasını istemiyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!