İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 00:00
Ümitköy’de yaklaşık bir haftadır iş çıkışı saatlerinde kesilen elektrik, esnafın giderek büyüyen tepkisine neden oldu. 17.00-20.00 saatleri arasında kesilen elektrikten dolayı esnaf müşterisini kaybettiğini, elektronik eşyalarının ve ürünlerinin bozulduğunu söyleyerek, isyan ediyor.
ÜMİTKÖY’DE bir haftadır iş çıkışı saatlerinde kesilen elektrik yüzünden esnaf isyan bayrağını çekti. "Kesinti yüzünden müşterilerimizi kaybettik, elektronik eşyalarımız ve ürünlerimiz bozuldu" diyen esnaf, vergilerini ödediklerini ama hizmet alamadıklarına dikkat çekti.
Çayyolu Platformu Başkanı Engin Uç, yaklaşık bir haftadır akşam 17.00-20.00 saatleri arasında Ümitköy’de elektriklerin kesildiğini, esnafın isyanda olduğunu belirtti. Ankara Hürriyet’e konuşan Uç, tam iş çıkışı saatlerine rastlayan elektrik kesintisinin Ümitköy’de faliyet gösteren yüzlerce esnafı ekmeğinden ettiğini söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu:
ASABIMIZ BOZULUYOR Sürekli kesilen elektrikler nedeniyle bozulan sadece elektrikli ev ve işyeri aletlerimiz değil, aynı zamanda asabımız. Karanlıkta evimizin yolunu bulmaya çalışıyoruz, bu da büyük ölçüde ruh sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Her gün değişik semtlerden sokak lambalarının karardığı, konutlarda sık sık elektrik kesintileri yaşandığı yolunda sayısız telefon ve elektronik postalar alıyoruz. Çayyolu Köyü içindeki trafo artık yükü çekemiyor. Beyaz eşyalarımız ikide bir kesilen elektrikler yüzünden arızalanıyor. TEDAŞ onarımları geciktikçe modern yaşam içinde ilkelliği yaşamak zorunda kalıyoruz. Ümitköy’de 4-5 köyün trafoları süratle değiştirilmeli.
EN ÇOK ZARAR GÖREN ESNAF Çayyolu esnafı kesintilerden en çok zarar gören kesim. Elektrikli aletlerin bozulması bir yana, soğukta muhafaza edilen gıda maddeleri de çabucak bozuluyor. Bu da esnafın zarar hanesine yazılıyor. Bozulan elektrikli aletleri TEDAŞ tazmin ediyor, peki bozulan yiyecekleri kim, ne şekilde tazmin edecek? Esnaf bu zararın hepsini cebinen ödüyor. Çayyolu’ndaki esnafın hepsi tıkır tıkır vergisini ödüyor, ama hizmet alamıyor. Ümitköy’de bir konuttan alınan vergiyi Büyükşehir Belediyesi Demetevler’de 10 konuttan alamaz.
DOKUZ KÖY KENT İÇİNDE KALACAK Bölge öyle bir hızla genişliyor ve gelişiyor ki, yönetimler bu gelişime ayak uydurmakta zorlanıyor. Şu anda bölgede yerleşim dört köyü yutmuş durumda. Yerleşim tamamlandığında ise toplam dokuz köy kent içinde kalmış olacak. Anadolu’da Çayyolu büyüklüğündeki yerleşimler "kent" adıyla anılıyor. Gelişen bölgemize, artan inşaatlara koşut olarak Çayyolu’nda ihtiyaç duyulan trafoların zamanında ve yüksek kapasiteyle inşa edilmesi sağlanmalı. Sokak lambalarımızın bakım ve onarımları zamanında yapılmadığından Çayyolu her geçen gün artarak karanlıklar içinde kalıyor. Her türlü zorbalığın yaşandığı günümüzde, evimize karanlık sokaklardan geçerek gitmek sinir sistemimizi harap ediyor.
İnsanlar gelip geçmiyor
Çayyolu köyü içinde faliyet gösteren mandıradan, kasapa, balıkçıdan mefruşatçıya yüzlerce esnaf, kesintiler yüzünden işlerinin felç olduğunu, en değerli müşterilerini kaybettiklerini söylediler. Ümitköy’de balıkçılık yapan Fuat Süslü, çabuk bozulan ürün sattığını, elektrik kesitisinden dolayı bozulan ürünlerin tazmin edilmediğini belirtti. "Bu kesintiler üç beş günlük kesinti değil, yaklaşık 10 aydır sürekli elektrikler kesiliyor" diyen Süslü, elektrik olmayınca köyün insanların geçmeye çekindiği, ilkel bir yer olduğunu, müşterilerin gelmediğini söyledi. Süslü, Çayyolu’nun ortadirek Ümitköylü’lerin nefes alabildiği tek alışveriş yeri olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Benim buzhane motorunun bobini elektrik kesintileri yüzünden üç kere yandı. Anında tamir edilmesi lazım, çünkü çabuk bozulan gıda satıyorum. Söz konusu olan 50-100 milyonluk bir kayıp değil, bir tezgahın doldurulması 10-15 milyara mal oluyor."