Mobilyacı için açılım olacak

Güncelleme Tarihi:

Mobilyacı için açılım olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2021 16:45

Siteler’deki altyapı ve atölyelerin şu anda sanayicinin ihtiyacını karşılayacak durumda olmadığına dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Elmadağ OSB, şehrin merkezine sıkışıp kalmış mobilyacılarımız için önemli bir açılım olacak” dedi.

Haberin Devamı

Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin ‘Altyapı İnşaatı Temel Atma Töreni’, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla dün gerçekleştirildi. Elmadağ OSB’nin Siteler’de şehrin merkezine sıkışıp kalmış mobilyacılar için önemli bir açılım olacağını kaydeden Bakan Varank, özetle şunları söyledi: “Siteler’le de zamanında alışveriş yapmış bir kardeşiniz olarak bu işi bu noktaya getirmiş olmak, bu temeli atmış olmak gerçekten mutluluk verici. Bugün hiç ara vermediğimiz yatırım, üretim, ihracat, istihdam gündemimize yeni bir mihenk taşını eklemiş oluyoruz. Bakanlık olarak OSB’mizin altyapı çalışmalarına bildiğiniz gibi kredi desteği sağlıyoruz. Sonrasındaki bütün süreçleri de biz bakanlık olarak sürdürüyoruz, yönetiyoruz. İnşallah tamamlandığında Ankara Siteler’de karışık ve verimsiz bir halde bulunan mobilya üretim atölyelerini bu bölgeye taşımış olacağız.

SANAYİCİMİZİN YÜKÜNÜ KALDIRIYORUZ

Malumunuz Siteler, 5 binin üzerindeki işletmesiyle Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük mobilya üretim merkezlerinden bir tanesi konumunda. Ancak oradaki altyapı ve kurulu atölyeler şu anda sanayicimizin ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Üretimin şehrin merkezinde kalması bir takım handikapları da beraberinde getiriyor. Hammadde depolama alanlarının yetersizliği, enerji ve nakliye sorunları, teknolojik yetersizlikler sanayicimizin aslında sırtında bir yük oluşturuyor. İşte sanayicimizin sırtından bu yükü kaldırmış oluyoruz. Elmadağ OSB, şehrin merkezine sıkışıp kalmış mobilyacılarımız için inşallah önemli bir açılım olacak. OSB’miz doğu batı yönü aksında bulunması, otoyola yakınlığı ve tren yolu bağlantısıyla benzersiz bir lokasyona sahip. Tamamlandığında burası da 5 binin üzerinde bir doğrudan istihdam oluşturacak.
2002 yılında 1.5 milyar dolarlık ihracat yapabilen Ankara 2020 yılında ihracatını 8 milyar dolara yükseltmiş durumda.

İHRACAT 400 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE

Ankara’da sanayi sektörlerinde çalışan kayıtlı istihdam oranımız 2007’den bu yana yüzde 31 artmış durumda. Yaklaşık 220 bin vatandaşımız şu anda Ankara’da sanayi, üretim sektörlerinde istihdam ediliyor. Bu dönemde şehrimizdeki OSB sayısını 8’den 12’ye çıkardık. Teknoparkların sayısını 3’ten 10’a çıkardık. Yeni kuracağımız teknoparklarımız da mevcut. Teknoloji geliştirme bölgelerindeki firma sayısı bin 500’e, buralardan yapılan ihracat da 2 milyar dolara yaklaşmış durumda. 2003’ten bu yana Ankara için düzenlediğimiz teşvik belgeleri sayısı yıldan yıla artmaya devam ediyor. Sadece imalat sanayiinde 40 milyar lira yatırım öngörüsü olan 70 bin vatandaşımızın istihdamına kapı aralayacak 2 bin 500 ün üzerinde teşvik belgesi düzenledik. Başkentimizin mobilya ihracatı 2003 yılında sadece 45 milyon dolarken 2020 yılında pandemiye rağmen 400 milyon doların üzerine çıkmış durumda.” Projenin müteahhitlerine de çağrıda bulunan Varank, “Burayı bir an önce bitirmemiz lazım. İnşallah bu altyapı inşaatında gaza basalım, sene sonuna kadar bitirelim, buradaki parselleri bir an önce yatırımcılarımızın hizmetine sunalım. Başkanımızın müteahhiti sıkıştırması lazım” diye konuştu.

Mobilyacı için açılım olacak


ABB’YE MİLLİ PARK ELEŞTİRİSİ

Haberin Devamı

Hafta sonu Kızılcahamam’daki off-road yarışlarına katıldığını anlatan Bakan Varank, Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar’ın ilçedeki off-road alanını 365 gün Ankaralıların hizmetine sunacağına dikkat çekti. Varank, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni de (ABB) milli park konusunda eleştirerek, “İnsanı odağına alan hizmet anlayışlı belediyecilik işte bu. İnsanlar pandemi döneminde özellikle açık alana daha fazla çıkmak, daha fazla nefes almak istiyorlar. Maalesef bunu fırsata çevirmek isteyenleri de görebiliyoruz. Dün (Önceki gün) Kızılcahamam’da bazı vatandaşlarımız bana şikayette bulundu; ‘Burada Soğuksu Milli Parkı’nın işletmecisi Ankara Büyükşehir Belediyesi. Daha önce burası bedavaydı, şimdi ancak ücretli girebiliyoruz.’ Bu fırsatçılığı yapmamak lazım. İnsanlarımızın açık havaya ihtiyacı olduğu bir dönemde milli parkı ücretsizken ücretli hale getirmek doğru bir uygulama değil. İnşallah bu yanlıştan da dönerler. Bu hususu Ankaralıların takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

GERÇEK BİR SANAYİCİ HÜVİYETİNE KAVUŞACAK

Haberin Devamı

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı, OSB projesine destek verilerek ihracat rakamlarının yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Siteler’in 2010 yılında 15 milyon dolar ihracatı vardı, şu anda 450-500 milyon dolar ihracat rakamları var. Bu rakamları arttırmak için bu projeyi yapmamız gerekiyordu. Bu projenin olması için de büyük mücadele verdik” dedi. Ankara Valisi Vasip Şahin de yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti: “Siteler, bu temel atma ile birlikte gerçek bir sanayici hüviyetine kavuşacak. Mobilyacılarımız için yapılan bu OSB’de inşallah bilgi teknolojileri ve yoğun teknolojik imkânların en son gelişmiş haliyle kullanılması hedeflenmekte. Biz de valilik olarak burada paydaşız. Müteşebbis heyet başkanlığını valiliğimiz yürütmekte, birlikte gayret ediyoruz. Ankara’da diğer OSB’ler yanında bu OSB’miz de inşallah ihracatımıza çok daha fazla katkıda bulunacak. Başkanımız (Hüseyin Taklacı) 450 milyon dolar dedi, inşallah bu OSB’nin faaliyete geçmesiyle bizim bunu en az 2-2.5 milyar dolara çıkarmamız lazım. Hedefimizi şimdiden belirlememiz lazım. Onun üstü de bundan sonraki azmimize, gayretimize bağlı olacaktır.”

Mobilyacı için açılım olacak

Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı inşaatı temel atma töreninde butona, Bakan Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Ankara milletvekilleri Nevzat Ceylan ve Zeynep Yıldız, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ile Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı birlikte bastı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!