Güncelleme Tarihi:
Mobilya üretiminin merkezi olan Siteler’in ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması nedeniyle 2019 yılında başlanan Elmadağ Mobilyacılar İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalar devam ediyor. Katma değeri daha yüksek mâl ve hizmetlerin üretilmesi, AR-GE, inovasyon ve tasarım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla oluşturulacak Elmadağ OSB’de altyapı çalışmasının yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu ve Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Taklacı, yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edilmesinin planlandığı Elmadağ OSB’de, 2023 yılında fabrikaların kurulmaya başlayacağını söyledi.
BAŞKENTİN TASARIM MERKEZİ
94 fabrika yeri olacak Elmadağ OSB hakkında bilgiler veren Taklacı, “En küçük fabrika yeri 3 bin metrekare olacak. 25 bin metrekareye kadar fabrika yerleri oluşturulacak. OSB içerisinde hizmet alanı olarak ayrılan küçük sanayi sitesi de olacak. Bu proje, Ankara’nın üretimini artırmak amacıyla hazırlandı. Bu kapsamda özellikle AR-GE ve tasarım merkezleri oluşturulacak. Sektörün tasarım merkezlerine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Bugün Ankara, mobilya sektöründe Avrupa standartları üzerinde ürünler hazırlıyor ama bazı ürünlerimizin modeli, Avrupa ülkelerindeki ürünlerin modelleriyle benzer. Bu nedenle kendi tasarım merkezimizi kurmak önemli” diye konuştu.
‘SİTELER MARKASI BOZULMAYACAK’
Hüseyin Taklacı, Siteler markasının bozulmayacağını da belirterek, “Siteler bölgemizde küçük işletmeler üretime devam edecek. Elmadağ OSB, Siteler markasını bozmadan, alternatif olarak oluşturulan bir proje. Ankara ile Kırıkkale’nin ortasında istihdam kapısı olacak” dedi.
İHRACAT ARTTIKÇA EKONOMİ BÜYÜYOR
Başkentin mobilya sektöründeki üretim ve ihracat potansiyelini de değerlendiren Hüseyin Taklacı, şu değerlendirmeyi yaptı: “2019 yılı verilerine göre Ankara’nın 150 milyon dolar civarında ihracatı vardı. Zaten Türkiye’de ihracat rakamlarına bakıldığında 2020’de 5,5 milyar dolar, 2021’de 6,9 milyar dolar, 2022 yılının ilk altı aylık döneminde de 3,2 milyar dolar ihracata ulaşıldığını görüyoruz. Ankara özeline bakıldığında da ihracatta artış var çünkü başkent, katma değerli ürünler üretiyor. Bugün Siteler, rustik, avangart ve modern takımların üretimini yapıyor. Bu da ihracatı geliştiriyor. Ankara için 2022 yıl sonunda ihracat sayısının 500 milyon dolar olmasını öngörüyoruz.”
Taklacı, Ankara’da üretilen ürünlere, genellikle Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak ve İran başta olmak üzere, Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden de talep olduğuna dikkat çekti.
FİYATLAR ARTTI SATIŞLAR DÜŞTÜ
Hüseyin Taklacı, ev kuracak ve evlenecekleri tedirgin eden mobilya fiyatlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen yıl ortalama 7 bin lira olan bir oturma grubu, bugün 14-15 bin liradan satılıyor. Bu da özellikle yeni evlenecek çiftlerin bütçesini zorluyor. Yaşanan fiyat artışları, bu yıl mobilya satışlarının diğer yıllara göre azalmasına neden oldu” diye konuştu.
‘KERESTE, SUNTA VE MDF’YE SAHİP ÇIKMALI’
Taklacı, mobilya üretimde yaşanan bazı sorunları da dile getirdi: “Özellikle kereste, sunta ve MDF’ye sahip çıkmalıyız. Bunlar katma değerli ürünler değil. Bu ürünleri yurt dışına sattığımızda Türkiye’ye çok büyük bir döviz girdisi yok. Dolayısıyla mobilya sektöründeki üreticiler, bu ürünleri işleyip satarak değerini arttırmalı. Esnafımız malzemeyi ne kadar ucuza alırsa ihracat şansı o kadar artar. Esnaf keresteyi alacak, işleyecek ve o şekilde ihracat edecek ki, katma değer yaratılsın.”
‘PETRO KİMYA TESİSİ KURULMALI’
Mobilya sektöründe kauçuk, boya malzemesi ve plastik ürünlerin üretilmesine ihtiyaç olduğunu da dile getiren Hüseyin Taklacı, “Kauçuk, boya malzemesi, plastik ürünlerin ham maddesi yurt dışından tedarik ediliyor. Bizim ülkemizin bunları üretmeye ihtiyacı var. Bunun için de Petro Kimya Tesisi kurulmalı. Türkiye’de mobilya fiyatlarının artışının ana sebebi Petro Kimya Tesisi’nin olmaması” dedi.