MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes’ten soba, baca ve şofben zehirlenmelerine karşı uyarılar

Güncelleme Tarihi:

MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes’ten soba, baca ve şofben zehirlenmelerine karşı uyarılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2016 11:47

MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes’ten soba, baca ve şofben zehirlenmelerine karşı uyarılar

Haberin Devamı

 ANKARA, (DHA)- MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık Özerciyes, sonbahar ve kış aylarında soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle vatandaşların, hemen her yıl birçok zehirlenmeye maruz kalarak hayatlarını kaybetmelerine denetimsizliğin yol açtığını dile getirdi.



Vatandaşların bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri sonucu hayatını kaybetmesini önlemek için alınması gereken tedbirleri dile getiren Özerciyes, “Bu durum özellikle alçak basınçlı havalarda ne yazık ki tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır” dedi ve şunları ekledi: “Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı genellikle sonbahar ve kış aylarında zehirlenme vakaları artmaktadır.”







“YATMADAN ÖNCE SOBAYA KESİNLİKLE YAKIT KONULMAMALI”







Vatandaşların yatmadan kısa bir süre önce sobalarına yakıt atmalarının çok tehlikeli olduğunu dile getiren Özerciyes, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:







“Soba, kapasitesine uygun bir odaya veya mahale kurulmalıdır. Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay boruların kullanımından kaçınılmalıdır. En fazla 2 adet dirsek kullanılmalıdır. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması hem yakıt tasarrufunda hem de yanma emniyeti açısından daha faydalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmamalıdır. Soba zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklanmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin belirtileri yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlikle başlar. Uyku hali, bunaltı, kusma, görme bulanıklığı ve huzursuzluk oluşur. Bu belirtilerin bir veya birkaçının hissedilmesi halinde öncelikli olarak kapı ve pencereler mutlaka açılmalıdır.”







ŞOFBENİN KULLANILDIĞI YERE TEMİZ HAVA GİRMESİ SAĞLANMALIDIR







Şofben zehirlenmelere karşı da vatandaşların alması gereken önlemleri dile getiren Özerciyes, şöyle konuştu:







“Zehirlenmeler gaz kaçaklarının yanı sıra, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Cihaz hermetik olsa dahi banyo kapısı havalandırma menfezleri mutlaka taktırılmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına ve benzeri yerlere bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine bacası olan balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde, öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri kapalı durumda olmalı, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, karşılıklı pencereler açılarak ortam havalandırılmalı, gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi hızla aranmalıdır.”







(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!