Güncelleme Tarihi:
Oda yönetimi için mevcut yönetimin oluşturduğu ‘Mavi Liste’ ile aralarında 36. dönem yönetim üyelerinin de bulunduğu ‘Beyaz Liste’ yarışacak. Mimarların sandık başına gideceği Genel Kurul öncesi başkan adayları, Hürriyet Ankara’ya konuştu.
‘BAŞKENTLİLİK’ VE KADIN HAREKETİ
Mevcut yönetimin yer aldığı ‘Demokrasi İçin Mimarlar Platformu’nun(DİP) oluşturduğu ‘Mavi Liste’nin başkan adayı mevcut Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “Önümüzdeki sürecin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Genel vurgumuz ‘Başkentlilik’ ve Ankara’nın tahribatlarının onarılması. Ankara’daki bu yıkım sürecinin durdurulması gerekiyor. 2023 yılı, Ankara’nın başkent oluşunun yüzüncü yılı olacak. Bu sürece dair bir hazırlık içerisinde olmak gerekiyor. Diğer yandan mesleki olarak yaşadığımız sorunlar var. İşte okulların açılması, ücretli mimarların yaşadığı sorunlar, işsizlik sorunu gibi. 146 tane mimarlık fakültesi var ve buralardan mezun olan insanlar iş bulamıyor. Ekonomik krizden kaynaklı serbest çalışan meslektaşlarımızın bürolarını kapatmaları ve denetim sürecinin olmamasından kaynaklı sorunlar. Kentleşme politikalarının yanlış gelişiyor olması ve işin ehli olan mimarların bilimsel bilgisinin kullanılamadığını ifade ediyoruz. Ayrıca bizim şu anda üç tane önemli kurulumuz var. Yönetim, soruşturma-uzlaştırma ve denetleme kurulları. Bütün kurullardaki, yani bu üç kuruldaki kadın temsiliyetimiz yüzde 61. Dünyada belki hiçbir yerde yoktur. Dolayısıyla bir kadın mücadelesi var burada. Bir kadın hareketi diyebiliriz.”
MESLEĞİN SORUNLARINA YÖNELECEĞİZ
Yönetimde oldukları 36. dönemde çalışanlar ile hem kendilerinden önce hem de sonraki yönetimlerde görev alanlara teşekkür ederek söze başlayan ‘Beyaz Liste’nin başkan adayı Mehmet İhsan Giritlioğlu: “Aynı şekilde Tezcan Hanım da çok başarılıdır, efsane başkandır. Kendisiyle zaten el sıkışacağız. Ancak o arkadaşlar meslek ve meslektaşlarla ilgili kısmı ikinci plana attılar. DİP grubundan bir arkadaşın, ‘Kent için mücadele etmek tabi ki gerek şarttır ama Mimarlar Odası’nı idare etmek için yeterli değil’ diye beyanatı vardı. Doğrudur. Biz de sırf bu demeçten dolayı yola çıktık. Mesela yapacağımız ilk şeylerden biri Mimarlar Odası’nın Büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle kopukluğunu gidermek. Bir imar komisyonu yapacağız ve buraya tüm belediyelerin imar müdürleri doğal üye olacak. Bu sayede proje grupları Mimarlar Odası’nda imar müdürleriyle yan yana oturup daha proje aşamasında sıkıntılarını paylaşıp, giderebilecekler. Şu an akademiye çok destek verilmiyor. Oda’da bir burs fonu oluşturup, başvurmaları halinde öğrencilere destek verilmesi için kullanılmasını istiyoruz. Aynı şekilde en azından Ankara’daki üniversitelere kabul ettirip, mimarlık öğrencilerine Mimarlar Odası’nda zorunlu olarak ‘mimarlık etiği’ dersini vermek istiyoruz. Bunun dışında Oda’da şu an 8 bin üye var ancak seçimler genelde 600-700 kişiyle yapılıyor. Yani mimarlar arasında iletişim yok. Doğrudan iletişim halinde olabilmeleri için e-oda uygulamasını yapacağız ki 8 bin için çevrimiçinde olsun. En büyük eksikliğimiz ise Mimarlar Odası’na yakışmayacak bir şey. Kiracıyız. Oda’ya, Ankaralı mimarlara yakışır bir bina kazandırmak istiyoruz. Ve de hiçbir zaman İhsan Giritlioğlu olarak benim beyanatlarım duyulmayacak. Hangi konu gündemdeyse, o konunun komisyon başkanı fikrini beyan edecek.” Genel Kurul, bugün DSİ Konferans Salonu’nda yapılacak oturumlarla, yarın da Yüksel Caddesi’ndeki Mimar Kemal İlköğretim Okulu’ndaki seçimle tamamlanacak.