Güncelleme Tarihi:
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin, Tandoğan’ın ardından Kızılay’ın merkezine koyduğu dev beton saksılar, kentte yeni bir tartışma konusu oldu.
Ankara Hürriyet, Başkentlilerin şikâyetleri ve Mimarlar Odası’nın tepkileri üzerine Tandoğan ve Kızılay’daki beton saksıları fotoğrafladı.
Kızılay’ın Ziya Gökalp Caddesi ile Atatürk ve Gazi Mustafa Kemal bulvarlarının kesiştiği meydandaki kaldırımlara Büyükşehir Belediyesi, sıra sıra beton saksılar dizdi. Bazı vatandaşların, büyüklüğü nedeniyle yürüyüş yolunu daraltığını belirterek, saksıların kaldırılmasını istedi.
Henüz ağaç ya da çiçek dikilmeyen saksıların içinin çöple olması dikkat çekerken, vatandaşlar tepkilerini şöyle gösterdi:
İNSANLAR ÇÖPLÜK SANIYOR
“Yaya yoğunluğunun bu kadar fazla olduğu kent merkezinde yürüyüş alanının genişletilmesi gerekirken, kocaman saksılar nedeniyle alan iyice daraldı. Estetik açıdan hiç hoş değiller. Kızılay ya da Ankara’yı simgeleyen bir şey yok. Bir de peyzaj çalışması yapılmadığı için çöplük gibi kullanılıyor. Bazı insanlar çöplük sanıyor.”
2 YILDA BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi tarafından Tandoğan Dögol Caddesi’ndeki orta refüje yerleştirilen beton saksılar da, aradan geçen 2 yılda büyük zarar gördü. İlk konulduğunda peyzaj çalışması yapılan ve üzerinde rengarenk çiçeklerin açtığı saksılar, uzun zamandır çöplük gibi olarak kullanılıyor.
BÜYÜKŞEHİR: DEKORATİF KENT MOBİLYALARI
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nden bir yetkili, saksılarla ilgili, “Evdeki vazo gibi kent mobilyaları. Birçok yerde, refüjde olduğu gibi Güvenpark’ın etrafı da meydan olduğu için hoş bir görüntü oluşturması amacıyla yerleştirdik. Kışlık ekimler kent genelinde başladı. Bu saksıların içi de mevsimsel ekimlerle çiçeklendirilecek” dedi.
CANDAN: KENTİN KAFASINA SAKSI DÜŞTÜ
MİMARLAR Odası Ankara Şubesi de, dün düzenlediği basın toplantısında, beton saksılar nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i eleştirdi. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:
“Laleli, saksılı bir başkent ile karşı karşıyayız. Bu kente yaptığı keyfe keder uygulamalarıyla kente zarar veriyor.
Ankapark’taki oyuncaklar, saatli heykeller, Kızılay’daki laleden sonra, şimdi de kentin kafasına saksı düştü. Kendisini akılcı düşünmeye ve akılcı hareket etmeye davet ediyoruz, hiç kimse kentin bütçesini böyle oyuncaklara ve estetik yoksunu betonlara harcayamaz. Bilimsel planlama yok, kent estetiği yok. Bu beton saksılarla kenti çöpe dönüştürmüş durumda.
Hem plansızlıkla aktif yeşil alanları yok ediyor, ağaçları kesiyor, hem de bu saksıların içine dokunamayacağınız pasif, sanal yeşil alan yaratıyor. Bakımı ile tahminen bir saksının maliyeti 500 Türk lirası’na mâl olacaktır. Yaya geçitlerinin olduğu yere, engelli yaya yollarının yakınına saksı koyuyor. Ankara ulaşımını mahvettiği gibi yaya trafiğini de engelleyerek kalabalıklaştırıyor. Yaya trafiği açısından oldukça tehlikeli ve riskli, karşıdan karşıya insanlar koşarak geçtiğinde karşılarına devasa bir saksı çıkıyor. Bir araç sürücüsü saksı yanındaki karşıdan karşıya geçmek için hamle yapan insanı, göremeyebilir.”