Milyonların arasında çöplük

Güncelleme Tarihi:

Milyonların arasında çöplük
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 18:37

Kentin ana arterlerinden Konya Yolu’nun her iki yönünde, milyonluk yapılara komşu gecekondulardan çöp kokuları yükseliyor. Gecekonduları mesken tutan kağıt ve atık toplayıcılarından dert yanan mahalleli, “Ne bu görüntü ne de koku semte yakışmıyor. Sokağa çıkmaya korkar olduk” diyor.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in defalarca gündeme getirdiği Çukurambar bölgesindeki çarpık kentleşmenin sebep olduğu sorunlar her geçen gün büyüyor.  Yatırımcıların ‘Ankara’nın Manhattan’ı dediği kentin en gözde semtinde, yüksek katlı milyon liralık rezidans ve konutların arasında kalan gecekondularda yaşam devam ediyor.  Konya Yolu’nun yanı başındaki Kızılırmak Mahallesi’nde, mülk sahiplerinin terk ettiği gecekonduları mesken tutan kağıt ve atık toplayıcıları, yüksek binaların gölgesinde kalan bölgeyi depo olarak kullanıyor. Hayatlarını atık toplayarak sürdürmeye çalışan ailelerin çocukları ise, milyonluk rezidansların gölgesindeki çöp yığınları arasında vakit geçiriyor. Çocuklardan bazıları mahalle arasındaki yollarda oyun oynarken, bazıları da yakın çevrede trafiğin yoğun olduğu noktalarda sürücülerden para dileniyor. 

Haberin Devamı

MAHALLELERİNİ KURMUŞLAR

Gecekondularda yaşayan atık ve kağıt toplayıcılardan şikâyetçi semt sakinleri de bölgedeki çevre kirliliğinden dert yanıyor. Vatandaşlar, gecekonduların görüntü kirliliği oluşturduğunu ve çöp yığınlarını pis kokuların yükseldiğini belirterek şunları söylüyor:
“Başkent’in en gelişmiş semtlerinden birinde çöp kokusundan geçilmiyor. Topladıkları çöp ve atıkları burada biriktiriyorlar. Ne bu görüntü ne de koku semte yakışmıyor. Sokağa çıkmaya korkar olduk. Çöp yığınlarının arasında kendi mahallelerini kurmuş durumdalar.”

MÜLK SAHİPLERİ KİRALIYOR

Bölgeyle ilgili mahalle sakinlerinden çok sayıda şikâyet aldığını ancak yapabilecekleri yasal bir yaptırım olmadığını kaydeden Kızılırmak Mahallesi Muhtarı Cengiz Yağ ise, şöyle konuştu: “Bölgedeki tüm gecekondular bir müteahhit firma tarafından alınmış durumda. İnşaat başlayana kadar oturma izinleri bulunan mülk sahipleri de buraları kiraya verip kaçmış. Gecekonduların dışında çadırda yaşayanlar da oluyor. Polis bunları kaldırıyor ama akşam tekrar kuruyorlar. Zabıta kağıt ve atık toplayıcılara ceza yazıyor ama ödemiyorlar. Yaşam tarzları kötü olduğu için vatandaş şikâyetçi olsa da yapacak yasal bir şey yok.”

Haberin Devamı

KONYA YOLU’NA NAZIR GECE ALEMİ

Kızılırmak Mahallesi’ndeki çevre kirliliğinin bir benzeri de Konya Yolu’nun diğer tarafında yaşanıyor. Balgat Mahallesi’nde, Konya Yolu ile Dr. Sadık Ahmet Caddesi arasında kalan boş araziler de atık ve kağıt toplayıcılar tarafından depo olarak kullanılıyor. İş merkezlerinin bulunduğu ve çevresinde çok sayıda apartmanın bulunduğu arazide çöp yığınları yükseliyor. Toplanan atıklar buradan kamyonlara yüklenirken, işe yaramayanlar da bulunduğu noktada yakılıyor. Ayrıca vatandaşların iddiasına göre bölgede, geceleri alkol ve uyuşturucu alemleri yapılıyor. Konya Yolu’nu güçlendirmek amacıyla yapılan 2-3 metre uzunluğundaki istinat duvarında da, gece alemlerinde yakılan ateşin izleri görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!