Güncelleme Tarihi:
Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, son dönemde özellikle de internet üzerinde yaygınlaşan, “Türkiye’de ekmeklere ‘sağlığa zararlıdır’ ibaresi yazılmalı” şeklindeki söylemleri eleştirdi.
Ekmek konusunda son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığına ve beyaz ekmeğin sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Ali İlkbahar, “Daha önce anne sütünün zararlı olduğunu söyleyenler şimdi de aynı şeyi ekmek üzerinden dillendirmek istiyor. Bugün en önemli sorunumuz doğal ürünlerden uzaklaşmamızdır. Nasıl ki doğal bal insan sağlığı için çok faydalı olduğu halde şeker ve şekerden yapılan tatlılar çok satılsın dile “Bal zararlıdır” diyemeyeceksek, ekmek konusunda da çok dikkat etmeliyiz. Milletin ekmeğiyle oynamayalım, oynatmayalım” dedi.
Beyazlatmak uygun değil
Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası’nda yaptıkları çalışmalar neticesinde beyaz ekmekten “kepekli” ve “buğday” ekmeklerine geçiş yaptıklarını ifade eden İlkbahar, “Yıllar önce bizim ürettiğimiz ekmek, piyasa ekmeğine göre beyaz olmadığı için kalitesiz olarak gösteriliyordu. Araştırmalar sonucunda ise ekmeğin beyazlatılmasının uygun olmadığı ortaya çıktı. En iyi ekmek, unun doğal koku ve renginin olduğu ekmektir. Yaklaşık 9 yıl önce üretimine başladığımız buğday ekmeğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaygınlaşması konusunda destekledi ve buğday ekmeğinin satılması şartını getirdi.
Buğdaya talep artmalı
Beyaz ekmeklerin yavaş yavaş yerini buğday ekmeğine bırakması gerekir. Burada sivil toplum kuruluşları, halk ekmek ve fırıncıların değişimin hızlandırılmasına katkıda bulunması lazım. Çünkü değişim yeterince anlaşılamadığından halen tam buğday ekmeğini çok satmamız gerektiği halde normal ekmeğe daha fazla talep gösteriliyor. Tam buğday ekmeği gibi sağlık için çok önemli ekmeği araştırmadan ekmek yemeyin, ‘Ekmek zararlıdır’ demek ne ilmi, ne de vicdanidir. Sigara öldürdüğü için ‘zararlıdır’ ifadesi kullanılıyor. Zararlı kelimesini bir yerde kullanırken iyi düşünmek gerekir.”
Fırıncılara çağrı
HALK Ekmek Genel Müdürü İlkbahar, Başkent’te üretim yapan fırıncılara seslenerek, “İsteyen her fırın tesislerimizden yararlanabilir. Onlara buğday ekmeği konusunda bilgi vermeye hazırız. Ayrıca laboratuvarlarımızı kullanabilirler” dedi. Önceliklerinin “insan sağlığı” olduğunu yineleyen İlkbahar, hiçbir fırını kendilerine rakip olarak görmediklerini söyledi.