Mide koruyucu ilaçlar Reflü'yü tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Mide koruyucu ilaçlar Reflüyü tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 10:59

Mide koruyucu ilaçlar Reflü'yü tetikliyor

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA)- İÇ hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Atilla Bektaş, "Reflü hastalığında kullaılan mide koruyucu ilaçların kendisi reflü yapabiliyor’’ dedi.

Bu ilaçların ülkemizde ve tüm dünyada sıklıkla reçete edildiği, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan güvenilir ilaçlar listesinde ön sıralarda yer aldığını belirten Dr. Atilla Bektaş, "’Halk arasında ‘Mide koruyucu ilaçlar’ olarak adlandırılan mide asit salgısını azaltan bu ilaçlar Reflü hastalığı, gastrit ve ülser tedavisinde kullanılmaktadır. Mide koruyucu ilaçların, kısa süreli kullanımlarında yan etkileri azken, uzun süreli kullanımlarında bazı riskler getirebilmektedirler" dedi.

REFLÜ İLAÇLARI YÜZDE 40-70 ORANINDA GEREKSİZ KULLANILIYOR

Dr. Bektaş yaptığı açıklamada, "Son araştırmalar; mide koruyucu ilaçların yüzde 40-70 oranında gereksiz yere kullanıldığını göstermiş, özelikle bu ilaçların uzun süre reflü tedavisinde kullanımlarının, reflüyü daha da artırdığını ortaya koymuştur" dedi. Hastalığın mekanizmasını açıklayan Bektaş, "’Reflü hastalığı mide içeriğinin ve mide asidinin yemek borusuna geri gelmesi sonucu meydana yanma şikayeti olarak tanımlanabilir. Normalde yemek borusu ile midenin birleştiği bölümdeki kasların kasılması, yemek borusunun alt kapağını kapatarak reflünün oluşmasını engeller’’ dedi.

MİDE KORUCUCULARIN REFLÜYÜ TETİKLEMESİ

Mide koruyucuların Reflüyü nasıl tetiklediğine açıklık getiren Dr. Bektaş, " Mide koruyucu ilaçlar midenin boşalımını yavaşlatarak, mide iç basıncını arttırırlar, buna bağlı olarak besinler ve mide asidi yemek borusuna geri itilir. Diğer taraftan mide koruyucu ilaçlar, mide asidini azaltınca, ağız ve boğaz yoluyla gelen mikroplar mide asidi ile öldürülemez. Midede ölmeyen mikroplar bağırsaklara geçer ve bağırsak bakteri florasındaki dengeyi bozarlar. Böylelikle bağırsakta baskın hale gelen zararlı bakteriler şişkinlik ve gaza neden olurlar. Bu durum da karın iç basıncı arttırarak reflünün şiddetlendirir" dedi.

REFLÜ'NÜN ANA NEDENİ MİDE ASİT FAZLALIGI DEĞİL

Reflü'nün ana nedeni mide asit fazlalığı olmadığını vurgulayan Dr. Bektaş, "Reflü'de ana neden, yemek borusu ile mide arasındaki kapağın besin ve mide asidini geri kaçırmasıdır. Mide koruyucu ilaçlar, Reflü yakınmalarının şiddetli olduğu ilk dönemde kullanılabilir. Ancak uzun vadede, yan etkileri ve reflüyü tetiklemeleri nedeniyle kullanılmaları sakıncalıdır. Diğer taraftan mide ülseri olan ya da mide kanaması riskine sahip ve beraberinde asprin benzeri ilaç kullanmak zorunda olanlar (Örneğin romatizmalı hastalarda vs), uzun süreli mide koruyucu ilaç kullanımına devam etmelidirler" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!