Mevsimlik işçiler büyük sorun oldu

Güncelleme Tarihi:

Mevsimlik işçiler büyük sorun oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2007 00:00

Polatlı’ya akın eden 5 binden fazla işçi ailesine her geçen gün daha yenileri eklenirken, Belediye Başkanı Yakup Çelik, ortaya çıkan manzaranın önemli bir sorun teşkil etmeye başladığına işaret ederek, bir an önce önlem alınmasını istedi.

ÇOĞUNLUĞU Şanlıurfalı 5 binden fazla tarım işçisi Ankara’nın Polatlı ilçesine gelirken, bu sayı her geçen gün artıyor. Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, ileride büyük sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtirken, Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu da son zamanlarda bazı tarım işçilerinin bir kaç esnafı tehdit ettiğini iddia ederek, haraç istediklerini öne sürdü.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, çoğunluğu Şanlıurfa’dan olmak üzere Güneydoğu’dan ilçeye gelenlerin sayısının 5 bini geçtiğini belirterek, büyük çoğunluğunun köylere yakın bölgelerde kurdukları çadırlarda yaşadığını söyledi

İlçeye gelen ailelerin bir kısmının yılın 8 ayını ilçedeki tarım arazilerinde çalışarak geçirdiğini anlatan Çelik, bu süre sonunda geldikleri yerlere dönmeyen ailelerin şehir merkezinde veya köylerde kiraladıkları konutlarda yaşadığını kaydetti.

Ortaya çıkan manzaranın önemli bir sorun teşkil etmeye başladığına işaret eden Belediye Başkanı Çelik, bu ailelerin kendilerinden kömür yardımı talep ettiğinde veya sağlık sorunları ile ilgili başvurduklarında durumlarını daha yakından gözlemlediklerini dile getirdi.

SOSYAL BİR YARA

Ailelerin, zaman zaman kendi bölgelerinin milletvekilleri aracılığıyla da belediyeden yardım talep ettiklerini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Yerel yönetim olarak, sosyal dokuyu rehabilite etmek gibi bir vazifemiz var. Bu anlamda haddinden fazla yük bindiğinde, demografik yapıyı sağlıklı tutmak açısından ne tür önlemler alacağımız hususu, çok ciddi anlamda bizi düşündürüyor.

Önlem alamaz durumda kalmamız mümkün. Çünkü 5 bini aşkın insandan bahsediyoruz. Bunların maddi durumları vasatın altında. Doğal olarak belediye olarak tek başımıza çözüm üretmemizin zor olduğunu düşünüyorum. Bu hususta hükümetin mesele üzerinde çok ciddi düşünmesi gerekiyor."

İlçeye göç eden tarım işçilerinin öncelikli ihtiyaçlarının "karın doyurmak" olduğunu ifade eden Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, bu kişilerin sosyal yaşamından söz etmenin mümkün olmadığını aktardı. Bu ailelerin çok acil olarak sağlık, giyinme ve barınma ihtiyacı olduğunun altını çizen Çelik, bir an önce önlem alınması çağrısında bulundu.

Doğuştan işçi

Soğan
toplayan anne ve babasının tarlaya kurduğu çadırın altında uyuyan üç aylık bir bebeğin görüntüsü ise objektife yansıyan çarpıcı karelerden biri oldu. 27 yaşındaki Salih ile 22 yaşındaki Mühribe Çiçekli, Şanlıurfa’da dünyaya gözünü açan bebeklerine "Büşra Nur" adını vermiş. Çiçekli çifti, tarlaya kurdukları bir çadırın altında "Büşra Nur"u uyutmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Baba beni okula gönder

DÖRT çocuğu ve eşiyle birlikte tarlada çalışan Mehmet Yıldız Sivrerek’ten geldiklerini anlatarak, çadırlarda yaşadıklarını anlattı. Yıldız’ın çocuklarının hepsinin okula gönderdiğini söylediği sırada "ürkek bir ses tonuyla" söze giren 17 yaşındaki kızı Remziye, "Babam beni okula göndermiyor" dedi. Polatlı’daki tarlalarda çalışan çok sayıda kız çocuğunun da aileleri tarafından okula gönderilmediğini söyleyen Remziye Yıldız, yörelerindeki bir çok kızın "başlık parası" karşılığında erken yaşta evlendirildiğini bildirdi.

Haraç istediler iddası

Polatlı Ziraat Odası Başkanı Muzaffer Türkoğlu ise son zamanlarda bazı tarım işçilerinin bir kaç esnafı tehdit ettiğini iddia ederek, haraç istediklerini öne sürdü.

Tehdit edildiğini öne sürdüğü esnafın, bu kişilerden çekindiği için herhangi bir suç duyurusunda bulunmadığını savunan Türkoğlu, bu konuda güvenlik birimlerinin inceleme başlatmasını istedi. Türkoğlu, şunları kaydetti:

"Çiftçiler ’çavuş’ diye tabir edilen temsilcileriyle muhatap oluyor. Çavuş, fakir insanları toplayıp buraya getiriyor. Çiftçi, çavuşa yevmiye olarak kişi başına 50 YTL veriyorsa, bu kişi çalıştırdığı kişilere ancak 10 YTL’sini veriyor. Kimse çavuşa başkaldıramıyor. Buradaki çiftçi ise işinin düzgün olmasına bakıyor. Açıkçası kimse onlar gibi organize çalışamıyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!