Meteoroloji uyarıyor belediyeler önlem almıyor

Güncelleme Tarihi:

Meteoroloji uyarıyor belediyeler önlem almıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2017 15:47

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, son dönemde kentte etkili olan yağışlar sonrası yaşanan su baskınlarıyla ilgili Hürriyet Ankara’ya açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İklim değişikliğine dikkat çeken Baran Bozoğlu, yağış sıklığı ve miktarlarındaki artışlara karşı altyapı eksikliklerinin giderilmesi için yerel yönetimlerin önlemler alması gerektiğini söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘yoğun yağış’ uyarılarına karşı, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gerekli önlemleri almadığını ifade eden Baran, şunları söyledi:
“İklim değişikliği nedeniyle yağış sıklığında ve miktarında artış olduğu, bilimsel verilerde ortaya konulabiliyor. Bir artış olduğu kesin, bilinmeyen bir konu değil. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yoğun bir yağış olacağını zaten duyuruyor. Belediye ekiplerinin bu tür durumlara karşı hazırlıklı olmaları gerekiyor. Yasalar, tüm belediyelere bu görevi veriyor. Kanalizasyon ve rögar kapaklarının temizlenmesi, su birikintilerini pompalar yardımıyla hızlı bir şekilde çekilmesi gibi bir takım yöntemlerin uygulanması gerek. Ama bu uyarıların yapılmasına rağmen bunların yapılmadığını görüyoruz. Ankara’da su biriken noktalar artık bilinen yerler. Kar yağışında nasıl çeşitli çalışmalar yapılıyor, afet yönetimi için çalışılıyorsa burada da onun yapılması gerekiyor.

MÜHENDİS HATALARI DÜZELTİLMELİ

Yolların yapılma biçiminden rögar kapaklarına ve suları toplayacak kanalların yanlış yapılmasından kaynaklı bir problem olduğunu görebiliyoruz. Battı-çıktıda, köprülerde de aynı durum var. Buralarda mühendislik hatası olduğunu ve aynı zamanda da hataların kontrol edilmediğini, düzeltilmediğini görüyoruz. Yıllardır aynı bölgeler, tam anlamıyla mühendislik hatası. Belediye ekipleri yağışın olmadığı dönemlerde bu noktaları düzeltmeli. Bu çalışmalar, risk değerlendirilerek bütün kentte yapılmalı.

TAŞERON ÇALIŞMALARI DENETLENMELİ

Bir de belediye hizmetleri taşere edilmeye başlandı. Uzun yıllardır bu tarz işler bütün belediyelerde taşeronlar vasıtasıyla yapılıyor. Altyapı tesisleri ya da yollar planlanıyor. Burada temel olan şey; işi taşerona veriyorsunuz ama bunu çok iyi kontrol etmeniz lazım. Yani belediyedeki uzman insanların, kontrol etmesi ve ardından işlemin tamamlanması lazım. Bir tane rögar kapağının bile çok dikkatli şekilde, o eğrileri hesaplayarak konulması gerekiyor. Bunların sadece Ankara’da değil birçok ilde önemsenmediğini görüyoruz.

SU VE KANALİZASYON KANALLARI AYRILMALI

Artık dünyada yağmur suları ve kanalizasyon sistemleri birbirinden ayrılıyor. Ankara’da da çeşitli bölgelerde, bunun yapılmaya çalışıldığını duyuyoruz. Bunların artık hızlandırılması gerek. Yağmur suyu toplama kanallarıyla kanalizasyon suyu kanalları ayrıştırılmalı. Bu hem Ankara’nın arıtma tesisleri yükünü hafifletecektir hem de yağmur sularının çeşitli noktalarda kullanılması, kentin su ihtiyacının giderilmesine araç olacaktır. O nedenle kamu yararı gözeten, çevreye hassasiyet gösteren, yağışları ve diğer hava olaylarını öngören bir sistem oturmamız gerek.”

Haberin Devamı

YEŞİL ALAN ARTIRILMALI GÖÇ DURDURULMALI

Öte yandan yeşil alanların azaldığını da belirten Baran, şöyle devam etti:
Atatürk Orman Çiftliği’nde yapılan çeşitli projeler, ODTÜ’den geçen yol ve şimdi de Bilkent bölgesinde yeni yol çalışmaları var. Yeşil alanlarımızın daraldığını net şekilde görebiliyor Ankaralılar. Dolayısıyla yeşil alanların artırılması ve göçün durdurulması lazım. Temelde mesele o. Çünkü ne kadar çok insan gelirse o kadar çok konut ihtiyacı oluyor. Yerel kalkınmayı geliştirip insanların kendi kentlerinde kalması gerekiyor. Kırsalda kalkınma koşullarının artırılması lazım. Bu üst ölçekli bir plan. Yerel yönetimlerin önlemler alması gerekiyor ama planlama aşamasında merkezi yönetim ile valilik ve kaymakamlıklar da destek verebilir.”

Haberin Devamı

YAZ BASKINI

Yaz döneminde etkili olan yağışlar sonrası yaşanan su baskınları nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerini su bastı, kavşaklar göle döndü, araçlar mahsur kaldı, vatandaşlar boğulma riski yaşadı. Akılda kalan olaylardan bazıları şöyle:
* 29 Mayıs’ta etkili olan sağanak yağış sonrası evlerini su basan Batıkent Zara Kızılırmak Sitesi sakinleri, eylem yaptı. Birkaç gün sonra vatandaşları ziyaret eden Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, bölgedeki altyapının ASKİ tarafından yenileneceğini söyledi.
* 5 Haziran’da etkili olan yağışta Varlık Mahallesi’ndeki evler ile Demetevler İvedik Caddesi’ndeki dükkânları su bastı, maddi zarar oluştu.
* 19 Haziran’daki yağmurda Gazi Üniversitesi ana kampüs önündeki alt geçidi su bastı, araçlar mahsur kaldı.
* 4 Ağustos’ta Bağlıca Bulvarı göle döndü. Çevredeki boş arazi ve amaçlardan inen su, yoldaki araçları sürükledi; bazı binaları bastı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!