Güncelleme Tarihi:
Mardinli işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla meşe odunlarını kesmek için yola çıkıyor. Engebeli arazide ağaçları kesip traktörlere yükleyen işçiler, odunları ocakların üzerinde istifleyip, üstünü saman ve elenmiş toprakla kapatarak yakıyor. Yaklaşık 15 gün, için için yanan odunlar, daha sonra sönmesi için 3 gün soğutulmaya bırakılıyor. Bir aile, 8 ayda ortalama 40 ton meşe kömürü üretiyor.
BU YIL ÜRETİM DÜŞTÜ
Ailesiyle mangal kömürü üretiminde çalışan 25 yaşındaki Mehmet Denli, pandemi sürecinin kendilerini etkilediğini belirterek, “Her sene yaklaşık 100 ton üretim yapıyorsak bu sene satamayacağımızdan dolayı 50 ton kadar üretim yapmayı planlıyoruz. Güneşin altında ekmek parası için çalışıyoruz. Sabahın 5’inde kalkıyoruz, akşam 19.00'a kadar çalışıyoruz" diyor.
KESİMİ 1 AY SÜRÜYOR
Çocukluğundan bu yana mangal kömürü üretimi yapan 50 yaşındaki Mehmet Salih Alkış da, 2004 yılında meşe kömürü üretimi için geldiği Kızılcahamam’a yerleştiğini söylüyor. Alkış, “Orman İşletme Müdürlüğü hangi bölge için müsaade ederse o bölgede meşeleri alıyoruz. Ailelere bölüştürerek, meşelerin kesim işlemleri için çalışmaya başlıyoruz. 1 ay 45 gün ortalama meşe odunu kesimi sürüyor” bilgilerini veriyor.
FOTOALTI: Meşe odunları, yoğun emekle mangal kömürüne dönüşüyor.