Merdiven altı maske riski arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Merdiven altı maske riski arttırıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2020 00:55

AEO Başkanı Taner Ercanlı, seyyar tezgâhlarda satılan maskelere karşı Ankaralıları uyardı ve “Bu maskeler virüse karşı korumasız bırakabilir, hatta başka hastalıklara davetiye çıkarabilir” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’nın Okur Köşesi’nden seyyar tezgâhlarında satılan maskeleri gündeme getirmesinin ardından bir uyarı da Ankara Eczacı Odası’ndan (AEO) geldi. AEO Başkanı Taner Ercanlı, kentte yaptıkları araştırma sonucunda özellikle Kızılay ve Ulus bölgeleri ile Tunalı Hilmi Caddesi civarında çok sayıda işportacının, denetimi yapılmayan ve ne tür madde kullanılarak üretildiği bilinmeyen maskeleri, Ankaralılara sattığını tespit ettiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nun ‘Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kayıtlı firmaların ürettiği maskelerin tercih edilmesi gerekiğinin altını çizen Ercanlı, “Güvenilirliği kanıtlanmamış maskeler virüse karşı korumasız bırakabilir, hatta başka hastalıklara davetiye çıkarabilir” uyarısı yaptı. Ercanlı şöyle devam etti:

Merdiven altı maske riski arttırıyor


AMAÇ SAĞLIĞI KORUMAK OLMALI

“Satın aldığımız maskelerin renk veya modelinden çok koruyucu olup olmadığı son derece önemli. Maskenin amacı sağlığı korumak. Satın alınması gereken, izin alınarak üretimleri gerçekleştirilen ürünler. Ankara’da yaptığımız gözlem ve araştırmalar sonucu işportacılar sokakta, lokantada, ucuzluk mağazalarında, güzellik merkezlerinde ve birçok noktada merdiven altı üretim maske satılıyor. Buralarda satılan ürünler denetimden uzak olduğu için güvensizlik yaratıyor.

Merdiven altı maske riski arttırıyor


BAŞKA HASTALIKLARA YOL AÇABİLİR

Biz ‘maskeyle hastalığın yayılmasını engelleyelim’ derken korumasız maskelerle hastalığı daha çok yayıyor olabiliriz. Uygun üretilmeyen maske korumasız olduğundan hastada virüs varsa yayılmasına sebep oluyor. Biz sadece maskeyi koronavirüs koruması olarak düşünmeyelim. Kış ayları geldi, olası diğer enfeksiyon hastalıklarından da bizi koruyacaktır. Maskenin kalitesi son derece önemli. Maskenin bir kısmından kimyasal kokusu geliyor çünkü sentetik olan malzemer kullanılıyor. Bunları en az ihtimalle birkaç saat solumak zorunda kalıyoruz. Bu madde standarda uygun değilse solunum sıkıntılarına neden olabilir. Cilt hastalıklarına da yol açabilir.

1 TL’YE ALALIM 1 TL’YE SATALIM

Bu noktada kendimizi güvene almak için Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu’nun ‘Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kayıtlı ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Ankara’da eczaneler 7 gün 24 saat açık. Gerekirse burdan çağrı yapıyoruz ‘Toptancılar eczanelere 1 TL’ye versin, eczacılarda 1 TL’ye satsın’. Burada kâr önemli değil, önemli olan insan sağlığını korumak. Bir Ankaralı olarak kendi gözlemim ve araştırmamla bunu rahatlıkla söyleyebilirim; eczane ve medikallerde denetim daha fazla olduğundan risk minimal durumda.”

EL DEZENFEKTANLARINA DA DİKKAT

El dezenfektanlarının da işportada satıldığının altını çizen Ercan, “Etken madde miktarı düşük olursa koruyuculuk özelliğini yitirebilir. Yanlış madde kullanılırsa yan etkileri dahi olabilir. Sokakta satılan bu ürünler denetime açık değil. Vatandaşın bunun orijinal mi, sahtemi anlaması çok zor” dedi.

Haberin Devamı

Merdiven altı maske riski arttırıyor

Cep telefonlarına ücretsiz olarak indirilebilen ÜTS Mobil uygulaması ile satın alınan ürünlerin güvenilirliği kontrol edilebiliyor.

Haberin Devamı

Merdiven altı maske riski arttırıyor

Hürriyet Ankara, 7 Eylül’de yayınlanan ‘Okur Yazar Köşesi’nde, ‘Seyyar tezgâhlara düşmemeli’ başlığıyla maskelerin işportada satılmasına dikkat çekmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!