Güncelleme Tarihi:
Bugün Kurban Bayramı…Vatandaşlarda kurban kesimi telaşı, kasaplarda ise yoğun bir mesai harcanıyor. Başkentlileri merdiven altı ve kaçak et çekimine karşı uyaran Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Halk sağlığı her şeyden önemli. Etinizi kasaplarda çektirin” diyor. “Etlerin sıcakken naylon torbaya konulması kısa sürede bozulmasına neden olur” hatırlatması da yapan Yalçındağ, özetle şunları söyledi:
TİCARİ AMAÇ OLARAK GÖRENLERİ KINIYORUZ
Türkiye'de yaklaşık 2 milyon küçükbaş ile 900 bin civarında büyükbaş hayvanın büyük çoğunluğunun kesimi bu bayram gerçekleştirilecek. Tabii bu kadar yoğun bir kurbanın kesildiği ortamda birtakım kesim kirliliklerinin ve kesim hatalarının olmaması mümkün değil. Etin parçalara ayırılması ve kıyma çekiminde de et satışına ilişkin işletme kayıt belgeli iş yerleri yani kasaplar ve marketlerin et reyonları yoğun bir mesai harcıyor. Senelerdir bunu severek, memnuniyetle yapıyoruz fakat hiç alakasız mesleklerden insanlar seneden seneye çıkardıkları kıyma makinalarıyla ‘şu paraya kurban eti çekerim, kıyma yaparım’ diyor. Paslı kıyma makinalarında kurban çektirerek sağlığınızdan olmayın. Biz kasaplar olarak bunu ticaret amacı olarak hiç görmedik, görmemeye de devam ediyoruz. Ticari amaç olarak görenleri de kınıyoruz. Zaten Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın genelgelerinde kurban etlerinin, işlenmesinin kasap dükkânlarında olacağı çok açık bir şekilde tarif ediliyor. Yani üzerinden kirlilik alınmadan, yenemeyecek yerleri ayıklanmadan tutup da siz bunu kıyma yaparsanız bu kirliliği etin tamamına bulaştırırsınız ve halk sağlığını tehlikeye atarsınız. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Zabıta Ekipleri de bu noktada son derece titiz bir çalışma yürütüyor, mahalle aralarına asılan ‘kıyma çekilir, kurban eti parçalanır’ yazılı afişleri denetliyor ve kaldırıyor. Bu uygulamanın diğer illere de örnek olmasını diliyoruz. Halk sağlığı oldukça önemli. Lütfen etinizi, işinin ehli yerlerde, kasaplarda çektirin. Bu işin şakası olmaz, hafızalarımızı tazeleyelim geçtiğimiz senelerde kıyma makinasına elini kolunu kaptıran birçok gencimiz, insanımız oldu. Bunun bedelini kim ödeyecek? Bu gibi merdiven altı yerlerle karşılaştığınızda, kaçak et, kıyma çekilen yerin fotoğrafını çekerek odamıza ulaştırabilirsiniz.
ETİ KESİLİR KESİLMEZ NAYLON POŞETE KOYMAYIN
Bayram boyunca hava sıcaklıklarının yüksek olacağına dikkat çeken ve etlerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiğine ilişkin önerilerde bulunan Yalçındağ, “Etler, eve götürülürken naylon kovalar, naylon torbalar kullanılıyor. Sıcak sıcak bu torbalara koyuluyor. Eve gider gitmez bu kovalardan bu etler boşaltılmalı. Bir masanın üstüne örtü serilmeli ve bu etler birbirine değmeyecek şekilde konulmalı, soğuması beklenilmeli. Daha sonra da buzdolabında saklanması gerekiyor. Etler taşınan torbalarla buzdolabına koyulursa et çok kısa bir zamanda yeşil hale dönerek tüketilemez hale gelir. Derin dondurucuya bile konulsa etler kendi sıcaklığıyla bozulmaya neden olur. Etler bir gün bekletildikten sonra da kasabınıza götürebilirsiniz” diye konuştu.