Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2010 00:00
Medikal sektörün en önemli sorununun tahsilat olduğunu belirten METDEM Sağlık Gereçleri Ltd. Şti’nin sahibi Metin Demir, “Medikal sektörün beklentisi, ödemelerin düzene girmesi” dedi.
MEDİKAL sektörün finansman sıkıntısını derinden yaşadığını belirten TİSK Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAV Başkan Yardımcısı, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı ve METDEM Sağlık Gereçleri Ltd. Şti. sahibi Metin Demir, “En önemli sorunu tahsilat olan medikal sektörün en büyük beklentisi ise ödemelerin düzene girmesi” dedi. Demir’le, sektörün durumunu konuştuk.
Kullanımda doğacak aksaklıklar
VELİ SARITOPRAK : Bize Metdem hakkında neler söylersiniz?
METİN DEMİR : Kuruluşumuzdan beri ithalat ve ihracat alanında faaliyet gösteren firmamız, 3 yıl önce sağlık yazılımı konusunda Tübİtak’ın da desteği ile arge çalışmalarına başlamış, 2009 yılı sonu itibariyle de bazı projelerini tamamlayıp satılabilir hale getirmiştir. Sağlık yazılımları konusunda arge çalışmalarımız halen devam etmektedir. 2003 yılında sağlıkta dönüşüm projesiyle beraber ülkemizde sağlık bilişimi önemli hale gelmiştir. Softwarelerin yurt dışından ithal edilmesi, kaynak kodların olmaması kullanımda sıkıntılara neden olmaktadır. Kendi ihtiyaçlarımızı biz ve bizim gibi ülke insanımızın yapması, aksaklıkların giderilmesi konusunda yarar ve zaman kazandırmaktadır.
Yeni ürün yeni pazar
VELİ SARITOPRAK : Global krizin etkisini azaltmak için firma olarak ne gibi önlemler aldınız?
METİN DEMİR : Konusu sağlık ve müşterisi yüzde 80 oranında kamu olan ve ödemesi sosyal güvenlik sistemi tarafından yapılan sektörümüzü global kriz doğrudan etkilemiştir. Geri ödemelerde aksama zaten yıllardır süregelen bir sorun iken kriz ile birlikte şirketlerin bu duruma dayanabilmesi zorlaşmıştır. Şirketimiz ise harcamalarını kısıtlayarak, yeni ürün ve yeni pazar arayışlarıyla bu dönemi en az zararla kapatmayı hedeflemektedir.
Medikal sektörde finansman sıkıntısı
VELİ SARITOPRAK : Medikal sektördeki KOBİ’lerin sıkıntıları nelerdir?
METİN DEMİR : Medikal sektördeki KOBİ’ler, diğer KOBİ’ler gibi çoğunlukla yetersiz ve dış kaynaklı finansman ile işlerini yürütmeye çalışıyorlar, bu da öncelikli sorun olarak finansman sıkıntısını gündeme getiriyor. Medikal sektörde ihale yöntemi ile satışın esas olması nedeniyle yoğun olarak kullanılan teminat mektupları bu finansman sorununa ek bir külfet getirmektedir. Devletten alacaklarını alamayan KOBİ’ler için, bu alacağın teminatlara sayılması da kamu kuruluşları tarafından kabul edilmemektedir.