Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2011 00:00
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde iki yıldır tartışma konusu olan Nazım Hikmet’in adının bir caddeye verilmesi önerisi Meclis’in Nisan ayı son oturumunda kriz çıkardı.
BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi’nin Nisan ayındaki son oturumunda Nazım Hikmet krizi çıktı. İki yıl önce alınan ünlü şair Nazım Hikmet’in isminin bir caddeye verilmesi kararının yeniden gündeme gelmesi üzerine büyük tartışmalar yaşandı.
İlk önerge 2009’daAK Parti Hükümeti, 25 Temmuz 1961 tarihinde vatandaşlıktan çıkarılan Hikmet’e, 2009’da Türk vatandaşlığını geri veren bir kararname hazırlamıştı. Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken de, o tarihlerde, Belediye Meclisi’ne Nazım Hikmet’in adının Ankara’da bir caddeye verilmesi yönünde önerge vermişti. Önerge, mecliste kabul edilmiş, ancak
Seçim Kurulu’nun 29 Mart yerel seçimleri yaklaşırken sokak isimlerinin değiştirilmesini uygun bulmaması üzerine ertelenmişti.
Gökçek, sonraki açıklamalarında Nazım kararının, kadük olduğunu belirtmişti. Güleken, meclisin Mart ayı toplantısında, tekrar önerge vererek, Hikmet’i yeniden meclis gündemine taşıdı. Gönderildiği İsimlendirme Komisyonu’nda değişikliğe uğrayan önerge, cuma akşamki oturumda görüşüldü. Gökçek, Çankaya’da zaten “Şair Nazım” adını taşıyan bir sokak bulunduğunu, sokağın adının “Şair Nazım Hikmet” olarak değiştirilebileceğini bildirdi. Önergenin yeni haline itiraz eden CHP grubu, Hikmet’in adının sokağa değil, bir caddeye verilmesi gerektiğini söyledi.
Tunç tarihleri karıştırdıTartışmaların üzerine söz alan İsimlendirme Komisyonu Başkanı Ahmet Tunç da, şunları söyledi:
“Şubat 1994’te Çankaya Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayı ile Çankaya’da bir sokağa ‘Şair Nazım’ adı verilmiş. Tarih çok enteresan. CHP iktidarda, Büyükşehir ve Çankaya Belediyeleri CHP’de. O dönemde Nazım Hikmet’in Hikmet’ini koymamışlar. Hikmetinden sual olunmaz şimdi eksikliği tamamlamak bize düşüyor. Hem hükümettesiniz hem belediye sizden neden Hikmet’ini de koymadınız? Elimde bir gazete kupürü var. 12 Temmuz 1951 tarihli Cumhuriyet Gazetesi. Gazetede Hikmet ile ilgili hoş olmayan ifadeler var. Hikmet’in Moskova’da çektirdiği bir fotoğrafını basan gazete, Hikmet için ‘Bu fotoğrafı sütunlarımıza geçirirken, şair Eşref’ in tavsiyesi aklımıza geliyor; resmini teksir ettirip dağıt ki millet doya doya yüzüne tükürsün’ yazmış. 1951’de gene CHP iktidardı. Ne değişti de şimdi sahip çıkılıyor?”
Gökçek’ten şiir CHP’liler, Tunç’a 1951’de CHP’nin değil, Demokrat Parti’nin (DP) iktidarda olduğu ve Cumhuriyet Gazetesi’nin de o tarihte DP’yi desteklediğini söyleyerek itiraz etti.
Salonda tansiyonun yükselmesi üzerine Gökçek, önergede ısrar edilmesi durumunda, Hikmet’in tasvip etmediği bir şiirini internetten buldurarak, okuyacağını söyledi. Gökçek, “Israr ederseniz gider o şiiri getirtirim. Yalnız getirttiğim zaman bir daha Nazım Hikmet diyemezsiniz” dedi. Ardından Gökçek, Hikmet’in, 1920’de Karadeniz’de öldürülen TKP’nin kurucusu Suphi için yazdığı ve
Atatürk’e “Burjuva Kemal” dediği şiirini okudu. Gökçek, “Ne diyorsunuz bu şiire? Mustafa Kemal e hakaret eden birini savunuyor musunuz? Nazım, Mustafa Kemal’e hakaret eden bir şair. O bakımdan adının verilmesi benim ağırıma gidiyor arkadaş. Ama buna rağmen önerge oylanırken çekimser kalacağım. Sizin iktidarınızda değeri sokak kadarmış, şimdi cadde kadar mı oldu?” diye konuştu.
Önerge, oylanırken CHP grubu da, Hikmet’in adı caddeye verilmediği için çekimser kaldı. Önerge, MHP’lilerin 13 oyuna karşı AKP’lilerin 33 oyuyla kabul edildi. Ancak sonuç olarak isim değişikliklerinde 3’te 2 çoğunluk gerektiği ve yeterli çoğunluk sağlanamadığı için önerge kabul edilemedi.
CHP: Bin türlü taktik yaptılarNAZIM Hikmet isminin polemik konusu yapılmasına anlam veremediğini söyleyen CHP Grup Başkan Vekili Güleken şunları söyledi:
“Biz Nazım’ın isminin bir caddeye verilmesini istedik. Ancak Nazım Hikmet isminin verilmemesi için bin bir türlü taktik yaptılar. Biz işin başından beri ne AKP’yi suçladık ne de polemik konusu yaptık. Dünyaca ünlü şairimizdir. Başbakan da, Türkeş de söylüyor, Kültür Bakanı itibarın iadesi için karar aldı. Güya Mustafa Kemal’le ilgili bir şiirini okuyarak bizi açmaza düşürmeye çalıştılar. Zaten var olan sokaktaki ismi değiştirip, yine bir caddeye vermeyecekleri için de bu oyunun içinde yer almadık.”
EGO’nun metro borçlarıBELEDİYE Meclisi’nde, Kesikköprü Barajı’ndan İvedik Arıtma Tesisleri’ne su taşıyan hattın civarında, talep eden vatandaşlara sulama suyu verilmesi de kararlaştırıldı.Kentsel dönüşüm bölgelerinde mallarını devretmek isteyen kişilere, devretme hakkı veren kararda Belediye Meclisi’nden geçirildi. Toplantıda, ayrıca Ego’nun metro borç ve alacaklarının yapılandırılması için Hazine ile uzlaşma yapılması karara bağlandı.
Seğmen Misket’e muhalefet tepkisiANKARA’da 24 Nisan’da gerçekleştirilecek olan “Dünya Çocuk Oyunları”nın seğmen kıyafeti giymiş Ankara kedisi şeklindeki maskotu da mecliste tartışma yarattı.
CHP’li Mehmet Yula, maskota, “Seğmen, Ankara’ya mal olmuş bir kıyafet. Bunu bir kediye nasıl giydiririz? Seğmen üniformasını, bir hayvan ile bütünleştiremeyiz” dedi. CHP’li İsa Hayırlı da, “Seğmenler, Atatürk’ün Ankara’ya gelişi ile sembolize edilmiştir. Bunların evlerde fare yakalamakla meşhur olan kedi ile küçültülmesi çok yanlış” görüşlerini savundu.
MHP’li bir üye ise “Misket bir hanımefendi ismidir. Kadınlara seğmen kıyafeti giydirmek mümkün değil. Seğmeni kediye giydirmek Ankaralıları yaralar” sözleri ile karşı çıktı. Eleştirilere Gökçek’in yanıtı, “Allah Allah hayret bir şey. Bu mantık mı?” oldu.