DHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2017 11:05
“Mart ayında markette 37 ürünün 19’unda, üreticide ise 33 ürünün 24’ünde fiyatlar geriledi veya değişmedi”
Ankara, 2 Nisan (DHA) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayında markette 37 ürünün 19’unda, üreticide ise 33 ürünün 24’ünde fiyatların gerilediği veya değişmediğini bildirerek, elma 4.8 kat, soğanın 4.5 kat fiyat farkıyla satıldığını söyledi.
Bayraktar, Mart ayında üretici ve market fiyatları arasındaki farkları ve nedenlerini içeren değerlendirmesinde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini belirtti. Bayraktar, mart ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 485.24 ile elmada görüldüğünü, bunu yüzde 451.11 ile kuru soğan ve yüzde 398.33 ile kuru kayısının takip ettiğini söyledi. Üretici ve market fiyatları arasındaki fark sıralamasında kuru incirin yüzde 273.85 ile dördüncü, lahananın yüzde 268.06 ile beşinci ve kuru üzümün de yüzde 251.81 ile altıncı sırayı aldığını dile getiren Bayraktar, market fiyatlarındaki düşüşünün yüzde 33,46 ile en fazla yeşil soğanda meydana geldiğine dikkat çekti. Bayraktar, şunları anlattı:
“Yeşil soğandaki, fiyat düşüşünü yüzde 30.06 ile salatalık, yüzde 23.45 ile kabak, yüzde 20.64 ile ıspanak, yüzde 9.72 ile yumurta takip ediyor. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 36.75 oran ile portakalda görüldü. Bunu sırasıyla yüzde 28.15 ile karnabahar, yüzde 27.93 ile sivri biber, yüzde 16.27 ile domates izledi.”
Mart ayında üretici fiyatlarında, havuç, maydanoz, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, yumurta, süt ve zeytinyağında değişim olmazken, salatalığın yüzde 50.68 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 36.85 ile yeşil soğan, yüzde 25.71 ile ıspanak, yüzde 21.72 ile lahana, yüzde 21.28 ile kabak izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 50.60 ile portakalda görüldü. Portakaldaki fiyat artışını yüzde 41.01 ile domates, yüzde 15.15 ile sivri biber, yüzde 14.07 ile patates, yüzde 8.98 ile kuzu eti takip etti.”
Fiyat değişimlerinin nedenleri
Bayraktar, fiyat değişimlerinin nedenlerini şöyle anlattı:
“Üreticilerde fiyatı artan ürünlere baktığımızda en fazla fiyat artışı portakalda meydana geldi. Portakalda, meydana gelen donun ürünleri olumsuz etkilemesi ile birlikte kaliteli ürün arzında yaşanan daralma fiyatlara yansıdı. Mersin ilimizde yaşanan sel felaketinin yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemde domateste ara bir dönem olması, biberde rekoltede yaşanan düşüş ile birlikte hasat edilen ürün miktarının azalmasına bağlı olarak fiyatlarda artış yaşandı. Patateste ise ihracat iadesi verileceği açıklanması sonucunda piyasalarda yaşanan hareketlilik fiyatları artırdı. Üreticide en fazla fiyat düşüş görülen ürün salatalık ve yeşil soğan oldu.”