Mamak Türküsü'nü yeniden yazıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Mamak Türküsünü yeniden yazıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 14:12

Mamak’ın cezaevi, çöplüğü ve gecekondularıyla anıldığı 1970’lı yıllarda yazılan Mamak Türküsü’nün sözlerini, dönüşüm projeleriyle bir bir değiştirdiklerini söyleyen Başkan Mesut Akgül, “Mamak Türküsü’nü şimdi yeniden yazıyoruz” dedi. Akgül ayrıca, Mamak Cezaevi’ni müze yapmak estiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kentini yaşayan gazete Ankara Hürriyet’in, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile başlayan ‘Başkanlar Konuşuyor’ röportajlarının Çankaya, Keçiören, Etimesgut ve Yenimahalle belediye başkanlarının ardından 6’ncı gün konuğu Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül oldu. 30 Mart Yerel Seçimleri’nde 2’nci kez aday olup, başkan seçilen Mesut Akgül, Ankara Hürriyet Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve haber ekibinin sorularını yanıtladı. Bir dönem gecekonduların ağırlıkta olduğu Mamak’ta hızla devam eden kentsel dönüşüm projelerini, Mamak’a yapılması planlanan yeni terminali ve ilçeye gelecek olan üniversiteyi konuştuğumuz Başkan Akgül, merak edilen birçok soruya da yanıt verdi. Mamak’ın tarihi ve siyasi geçmişine de değinen Akgül, bestecilerin Mamak ile ilgili yeni türküler yazacağını söyledi. İşte, Mesut Akgül’ün açıklamaları:

Haberin Devamı

* Mamak denilince akla gelen ilk manzara gecekondu. İlçenin değişimi adına yoğun bir kentsel dönüşüm çalışması var. Kalan gecekondu sayısı ne, projelerde son durum nedir?
Kentsel dönüşüm çalışması 2009 yılında yoğun olarak başladı. 7 ayrı bölgede devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin devam ettirdiği Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi 7 milyon metrekarelik alan ile en büyüğü. Toplamda 50 bin konut olacak. Şu an biten konut sayısı 5 bin 250. Bizim TOKİ ile yaptığımız üç ayrı kentsel dönüşüm projemiz var. Altınevler toplam 2 bin konut, bin 500’ü bitti hak sahiplerine teslim edildi. Son 500 konuta bu yaz başlanacak. Anayurt Gülseren toplamda 5 bin 400 konut var 3 bin 200’ü devam ediyor. Bu dönemin sonunda tamamen bitmiş olacak. Altıağaç – Karaağaç - Hüseyingazi projesinde de toplam 5 bin 450 konut var. Burada da ilk etap başladı 870 konutun inşaatları devam ediyor. 3 bin konutun da hazırlıkları devam ediyor yazın inşaatına başlanır. Projeleri 2019’a kadar tamamı bitecek şekilde planladık. Durali Alıç ve Ege Mahallesi gibi üç ayrı noktada da ada bazında planlanan özel müteşebbislerle yürüttüğümüz kentsel dönüşüm alanları var. Vatandaşların da bu işlerin içinde olması projeleri hızlandırdı. Onları da mağdur etmeden kentsel dönüşümü sağlıyoruz. Göreve geldiğimizde 70 bine yakın gecekondu sayısı vardı. Şu an gelinen sayı 22 binlerde. Halen devam ediyor. Bu dönemin sonunda yoğun gecekondu bölgeleri kalmayacak. Hedefimiz 2019’da da bu sayının 10 binlere düşmesi.
*Ne kadarlık bir ihmal bu gecekondu meselesi?
1940’lardan başlayan bir süreç. 70 yıla yakın bir sorun tortusunun çözümü demek bu. Mamak genel anlamda ekonomik gelir seviyesi düşük insanlardan oluşuyor. Bunların da kendilerine gecekondu yapmaları doğal bir süreç. Her seçimde mahalleler oluşmuş. O dönemin idarecileri göz yummuşlar. Seçimleri kazanmışlar ama maalesef şehri kaybetmişler. Şu anda o şehri, insanları mağdur etmeden tekrar kazanmaya çalışıyoruz. Bize bırakılan mirasın kötü olduğu düşünüyorsak bizden sonraki nesle de kötü bir miras bırakmamalıyız.
* Mamak’la özdeşleşen bir Mamak Türküsü var. Bu değişimle birlikte bu türkü de değişir mi sizce?
Türkülerin yeni versiyonları çıkacaktır. Mamak Türküsü’nün farklı bir hikâyesi var. Mamak’ın gecekondularının yanında çöplüğü ve askeri cezaevi de meşhurdur. Bu bahsedilen türkünün geçtiği cezaevi Samsun Yolu’nun hemen kenarındadır. Dolayısıyla yakın tarihimizin bir üzücü tarafını da anlatıyor. Yoklukla gelen kısmını, yeşillikleri, Samsun asfaltını filan anlatırken bir taraftan da üzücü yönüne atıfta bulunuyor. Bizim amacımız aslında bir aidiyet oluşturmak. Gecekonduları kaldırıp kentsel dönüşümleri yaparken bir taraftan da çekim merkezleri oluşturmak istiyoruz. Bunları da yaparken yeni bir kimlik oluşturmak istiyoruz. Bundan sonra türküler de tanıtımlar da kendiliğinden gelir. Eski Mamak Türküsü’ydü şimdi Yeni Mamak Türküsü’nü yazıyoruz. Bestecilerimiz ve şairlerimiz bu konuya muhakkak el atacaklardır.

Haberin Devamı

Mamak Türküsünü yeniden yazıyoruz

TERMİNAL GELECEKSE RAYLI SİSTEM DE GELMELİ

* Ankara’nın önemli konularından bir tanesi de şehirlerarası otobüs terminalinin Mamak’a taşınması. AŞTİ’nin bölgenize taşınması ve sonrasındaki süreçte kolaylaştırıcı önlemlerle ilgili ne düşünüyorsunuz?
Aslında Doğu Terminali olarak planlanmıştı ama şimdi ana terminal olarak gündemde. Gerekli plan çalışmaları bitti. Meclisten yetkileri de alındı. Çevre yolunun kenarında olacak bütün otobüsler içinde trafiğe girmeden rahat bir şekilde buraya gelebilecek. Burada, gelen vatandaşların şehir merkezine rahatlıkla gidebilmeleri de önemli. Şehrin farklı noktalarına da dört veya beş tane de cep terminali planlanıyor. Bir toplu taşıma sistemi de düşünülmeli. Otobüslerle ilk etapta taşınacak ama bu tek başına yeterli değil. Ya monoray dediğimiz hafif raylı sistem ya metro ya da teleferik bu üç modelden birisi düşünülüyor. İdeal olanı metro ama çok maliyetli ve uzun süreli bir çalışma. Ankaray bölgemizin tam sınır kısmına Dikimevi’ne geliyor, oradan sonra belki metro olabilir. Bunun eş zamanlı yürütülmesi lazım ki terminal faaliyete geçtiğinde mağduriyet yaşanmasın. Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanında bir çalışma, bizimle de zaman zaman görüşmeler oluyor. Mamak’ın gelişimi açısından da şehrin doğuya kaymasını tetikleyecek. Zamanında çöplükle anılan şimdi alışveriş merkezinin de olduğu alanın cazibesini daha da artıracaktır.

Haberin Devamı

BELEDİYEYİ VE HÜKÜMET KONAĞINI TAŞIYACAĞIZ

Bu projeyi destekleyen bir adım daha atıyoruz. Samsun Yolu üzerine belediye hizmet binamızı ve Hükümet Konağı’mızı taşıyacağız. Onun çalışmaları devam ediyor. Gelişim artık Samsun Yolu üzerinde doğuya doğru gidiyor çünkü bakir alan orası. Kaymakamlık ve belediye o bölgeye gittiği zaman birbirini bütünleyecek. Şu anda bulunduğumuz yer kilitlenmiş durumda genişleyecek bir alanımız yok. Hükümet Konağı’nın bulunduğu yer ile belediyenin arasındaki yerde büyük bir meydan da çıkacak. Ankara’nın da Türkiye’deki bir çok ilin de en büyük problemi geniş alanların, meydanların olmaması. Burada o problemi çözeceğiz yaklaşık 200 bin metrekarelik bir alan planlanıyor. Etkinliklerde, miting gibi büyük organizasyonlar da kullanılabilen geniş bir meydan olacak.

Haberin Devamı

TÜM BAŞKANLARIN HEDEFİYDİ BİZE NASİP OLDU

* Mamak, devlet hastanesi olmayan bir ilçeydi. Bununla ilgili artık bir hastanenin yapıldığını duyduk. Nedir son durum?
Şu anda inşaatı başladı devam ediyor. 200 yataklı akıllı devlet hastanesi. Yatırımın oraya gelmesi adına arsayı biz tahsis ettik. Benden önceki belediye başkanlarının hep hedefiymiş bu. Bize nasip oldu. 2 yıl içinde de biter gibi gözüküyor. Yer olarak da Samsun Yolu’nun kenarında.

HAYALİM, MAMAK CEZAEVİ’NİN MÜZE OLMASI

* Artık çöplük yok, gecekondu bitiyor. Bir tek efsane Mamak Cezaevi kaldı. Burayla ilgili bir düşünceniz var mı?
Cezaevi müzesi en büyük hayalim. Kolordunun içerisinde şu anda disiplin cezalarına ilişkin hizmet veriyor. Cezaevi kolordunun tam ortasında burayı müzeye çevirmemiz için askeriyeyi tecrit etmemiz gerekiyor ama o da şu anda mümkün değil. Ne zaman ki askeriye oradan kalkar, o zaman müze haline getirebiliriz. Burası ülkenin kaderini çizen insanların yattığı bir yer. 12 Eylül sonrası özellikle siyasi görüşünden dolayı hiçbir eyleme karışmamış bile olsa burada yatan insanlar var. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu gibi Kemal Burkay gibi. Sağdan soldan herkesin yolu buradan geçmiş. Devletin geçmişiyle yüzleşmesinin bir sembolü olarak önemsiyorum. Genel anlamda taşınma kararı alındı ama hemen olacak bir durum değil uzun bir zaman alacaktır.

Haberin Devamı

DAVUL BİZDE TOKMAK BAŞKASINDA

*Yeni belediye kanunu ile ilgili beklentileriniz neler?
Belediye kanunu çıkarılırken mücavir alan olarak geniş bir alan oluşturuldu. Doğru tarafları vardı ama ilçe belediyeleri burada ciddi şekilde arada kaldı. İlçe belediyeleri için kaynak artırılacak denildi ama artırılmadı. Davul bizim sırtımızda tokmak başkasında gibi bir tablo oluştu. Gelirimiz artmadı aksine azaldı. İş yükümüze baktığınızda çoğu bizim sırtımızda. Yetki anlamında da düzenlenme olmalı. İmar planlarını ilçeler yapamıyor yetki Büyükşehir’de. Bunların bu yasada düzenlenmesi lazım bizim beklentimiz o. Gelir kalemleri ilçe belediyeleri için artırılmalı. Artırılamıyorsa tek belediye olsun, il belediyesi buraları şube gibi yapsın. Vatandaşa gittiğimizde ‘Büyükşehir de sizin ilçe de’ diyor biz arada eziliyoruz. Elimizde yetki yok ama sorumluluk var. Ya yetkinin verilmesi lazım a da yetkinin tamamının alınması lazım.

MAMAK’IN HARVARD’I GELİYOR
* İlçeniz ayrıca iki önemli üniversiteye de ev sahipliği yapacak. Bunları takip ediyor musunuz? Hangi üniversiteler Mamak’ta kampüse sahip olacak?
İlk üniversite Yüksek Sağlık Teknolojileri Vakfı olarak bir vakıf üniversitesi. Türkiye’nin ilk gen ve kök hücreyle ilgili üniversitesi olacak. Hacettepe’den hocalar var. Buradaki çalışmalar Harvard’la koordineli yürütülecek. Üniversitenin bir bloğu bitti. İlk etabını yazın açarız. Tıp fakültesini bitirenlerin bir üst okulu olacak burası. Dünyada iki tane Hollanda ve Amerika’da var, üçüncüsü de Mamak’ta olacak. Vakıf mütevellisinde belediye olarak biz de varız. Buranın arsasını biz tahsis ettik. Laboratuvar kısmını Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle koordineli yapıyoruz. Sağlık Bakanlığı, işin uzmanları, yerel yönetim ciddi bir güç birliği oluşturarak bu proje hayata geçecek. İkinci üniversitenin de planlamaları bitti. ANKA Teknoloji Üniversitesi. Siber güvenlik ve mühendislik alanında bir üniversite olacak. Bir hastanesi bile olmayan Mamak artık üniversiteleriyle de çekim merkezi olacak. Üniversitenin geldiği yerin öğrencilerle birlikte imajı değişiyor. Bunlar bizim için bir vitrin.

* 2016’da hangi projeleri bitirmeyi hedefliyorsunuz?

* Ankara’da ilk olan Gökbilim merkezi mayıs ayı gibi açılacak.
* Kıbrıs Mahallesi’nde düğün salonu, kültür merkezi ve Pazar alanı kompleksi devam ediyor.
* 5 cami projesinin 3’ü ihale edilecek
* 2 milyon metrekarelik Üreğil Kent Ormanı tamamlanınca Ankara’nın kamp merkezi olacak.

YARIN: ALTINDAĞ BELEDİYE BAŞKANI VEYSEL TİRYAKİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!