IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 11:09
Mamak Belediyesi, İstiklal Marşı’nın kabulünün 94. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında Bedirhan Gökçe’yi Mamaklılarla buluşturdu.
Mamak Belediyesi Prof. Dr Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde düzenlenen programda Bedirhan Gökçe, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini seslendirdi. İstiklal Marşı’nın yazılma süreci ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatının konu edildiği programda İstiklal Marşı’nın yalnızca bir marş olmadığını dile getiren Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Bu dava adamının, düşünce adamının gönlünden gelenlerin kaleme yansımasıdır” dedi. Başkan Akgül, “Biz tarihimizden aldığımız güç ile geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Milletin ruhunu yansıtan İstiklal Marşımızın mısraları, milletimizin ortak sesidir. Akif’in dediği gibi ‘Asım’ın nesli’ bugün burada toplandı. Bu millet şanlı tarihinde çok büyük badireler atlattı. İstiklal Marşı’nın yazılmasına sebep olan zorlu günlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın diyorum” dedi.
ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YIL DÖNÜMÜNDE HOŞAF VE EKMEK
Mart ayının kendileri için dolu dolu geçecek bir ay olacağını kaydeden Akgül, Mamak Belediyesi, Mamak Kaymakamlığı, Mamak Müftülüğü ve Mamak İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında 3 gün sürecek bir program hazırlayarak Çanakkale şehitlerini anacaklarını söyledi. 16 Mart Pazartesi günü saat 14.00’te Cebeci Askeri Şehitliği önüne çelenk bırakarak, Mamak Caddesi boyunca Mamak pazaryerine kadar mehter takımı eşliğinde 5 bin kişilik bir grupla yaklaşık 1 saatlik yürüyüş gerçekleştireceklerini belirten Akgül, pazaryerinde Çanakkale platformu oluşturacaklarını söyledi. 3 bin öğrenciye Çanakkale kumanyası olan hoşaf ve ekmek ikram edileceğini kaydeden Akgül, 18 Mart tarihine kadar çeşitli etkinliklerle Mamak’ta Çanakkale ruhunu yaşatacaklarını söyledi.
İSTİKLAL MARŞI’NIN İLK KELİMESİ PEYGAMBERİMİZDEN İLHAM ALINARAK YAZILDI
İstiklal Marşı’nın yazım süreci ve daha sonrasının ele alındığı programda Mehmet Akif Ersoy’u yakından tanımak isteyenler için bilgiler paylaşan Bedirhan Gökçe ise, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nın ilk sözcüğü olan “Korkma”yı da, Peygamberimizin hicret ederken Sevr Mağarası’nda Hz. Ebubekir’e söylediği “Korkma ey Ebu Bekir, Allah bizimledir” sözünden ilham alarak yazdığını belirtti. Çanakkale Savaşları üzerine de bir şiiri bulunan İstiklal Şairi’nin anıldığı programda Gökçe, milli mücadele döneminde Mehmet Akif Ersoy’un anıları ile İstiklal Şairi’nin milli marşı yazma sürecine de değindi. Programa katılan öğrencilere teşekkür eden Gökçe, Akif’in şiirlerinde belirttiği “Asım’ın nesli” ifadesinin muhatabı gençleri görmenin ve coşkusuna şahit olmanın Akif’i haklı kıldığını belirtti.
Akif’in İstiklal Marşı için teklif edilen ödülü almadığını, İstiklal Marşı’nın altına ismini dahi yazmadığını hatırlatan Gökçe, İstiklal Şairi’nin vefatından sonra nasıl defnedildiğini de anlattı. Tabutunun Türk bayrağına sarılmadığını, üniversite öğrencilerinin omuzlarında mezarlığa taşındığını aktaran Gökçe, gençleri Akif’i anlamaya ve onun eserlerini okumaya çağırdı. Gökçe, “Akif’e devlet sahip çıkmaz ise millet sahip çıkmıştır” dedi.
Programa Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül ve eşi Zeliha Akgül, AK Parti Mamak İlçe Başkanı Muhammed Abdullah Özer, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, birim müdürleri, Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Rahmi Güney, Mamak Müftüsü Muharrem Genç, muhtarlar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.