Güncelleme Tarihi:
ANKARA Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Koç, 2012 yılında yürürlüğe girmesi beklenen “Yeni Türk Ticaret Kanunu” ile ilgili Ankara Hürriyet’e önemli açıklamalarda bulundu. Yasanın Türkiye açısından büyük bir şans olduğunu anlatan Koç, “Ertelenmeden uygulanırsa ticari açıdan Türk işletmeleri ve Türkiye ekonomisi çok şey kazanacak. En büyük kazançlardan bir tanesi de kayıt dışı ekonomiye karşı verilecek ciddi mücadele olacak. Bu yüzden biz muhasebe camiası ve mali müşavirler olarak Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun ertelenmeden yürürlüğe girmesini istiyoruz. Yürürlüğe girmesinden itibaren vergi gelirlerinde çok ciddi anlamda artış sağlanacaktır” dedi.
Mali müşavirler düğmeye bastı
Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile muhasebe mesleğinin geleceğine damgasını vuracak olan “bağımsız denetçilik” kavramının 2013 yılı başında uygulanacağını ifade eden Koç, bu denetimi “serbest muhasebeci mali müşavirler” ve “yeminli mali müşavirler”in yapabileceğini söyledi. Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak Başkent’te çalışmalara başladıklarını belirten Koç, “Düğmeye bastık. Şimdiden çok ciddi bir yol kat ettik. Denetim boyutunda da konunun yürürlüğe girmesine hazırız” dedi. Ocak ayı itibariyle “denetçi” olarak görev yapabilecek meslek mensuplarını zorunlu eğitime alacaklarını dile getiren Koç, şöyle devam etti:
13 noktada 7 bin üyeye eğitim
“Ocak ayı itibariyle, ‘denetçi’ olarak görev yapabilecek meslek mensuplarını eğitime tabi tutacağız. Başkent’te meslektaşlarımızın yoğun olduğu Sincan, Siteler, Etimesgut, Ostim, Ulus, Polatlı, Elmadağ, Beypazarı ve Çubuk gibi toplam 13 noktada zorunlu eğitimler vereceğiz. 10 bin 500 üyeli odamızın 7 bin üyesini bu eğitimlerden geçirmek istiyoruz. Arkadaşlarımız bir yıl içerisinde toplam 126 saat eğitim alacak. Normalde hepsinin yetkisi var ancak bu eğitimlere tam olarak katılan mali müşavirlerin denetim yetkisini alması taraftarıyız.
Kayıt dışı yarıya inecek
Bağımsız denetimin başlamasıyla birlikte kayıt dışılık ciddi anlamda azalacak. Uygulamaya başlamasından iki yıl sonra Ankara’da kayıt dışılığın yarıya ineceğini söyleyebilirim. Ayrıca daha güvenli bir ticari yaşam oluşacak ve Türk firmaları daha uzun ömürlü olacak. Bugün yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki firmaların yüzde 86’sı 5 yılın sonunda, yüzde 95’i de 10 yılın sonunda yok oluyor. Yeni kanunla birlikte Türk işletmeleri uzun ömürlü işletmeler haline dönüşecek.