Cengizhan ÇATAL - Fatih AKTİMUR
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2007 00:00
Kent gündeminin bir süredir en önemli maddesi haline gelen Bahçelievler ve Emek semtlerindeki sokak isimlerinin değiştirilmesi uygulamasına, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı geldi.
BAHÇELİEVLER ve Emek semtlerinde bir süredir büyük bir karmaşanın yaşanmasına yol açan, eylemlere konu olan sokak isimlerinin değiştirilmesi uygulamasına, Ankara 1. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Mahkeme kararında, ’Telafisi güç zararlar doğabileceği’ ihtimaline dikkat çekti.
CHP Parti Meclisi üyesi ve milletvekili adayı Levent Gök, geçtiğimiz hafta Emek ve Bahçelievler Mahallelerindeki sokak ve caddelerin isimlerinin değiştirilmesine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Ankara 1. İdare Mahkemesi, Avukat Levent Gök’ün açtığı davayı görüştü ve ’jet bir karar’ ile, yürütmeyi durdurdu. Mahkemenin kararı şöyle:
"Davanın durumuna ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre dava konusu işlemin hukuka uygun olup olmadığı bu aşamada saptanamamakla birlikte, işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, davalı idarenin savunması alıncaya ya da savunma süresi geçtikten sonra yeniden bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına, savunma süresinin 30 gün olarak belirlenmesine, 16.07.2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi."
CHP’Lİ GÖK’ÜN HUKUK ZAFERİSeçim çalışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde, Bahçeli ve Emek’teki sokak karmaşası için kolları sıvayan CHP milletvekili adayı Levent Gök, Ankara deyince akla ilk gelen mahallelerin Bahçeli ve Emek olduğunu vurguladı. Gök, Bahçelievler’in, Ankara’nın en güzide semti olduğunu ve konut olarak en çok tercih edilen semt olduğunu belirterek şunları kaydetti:
Büyükşehir Belediyesi’nin cadde ve sokak numaralarını değiştirmesinin nasıl bir kargaşa yarattığını herkes gördü. Hele hele seçmen kartlarının dağıtılmaya başlandığı bugünlerde, sokak ve cadde isimlerindeki değişiklikler insanların oy kullanma haklarının önünde engel oluşturabilecek işlemlerdir. ÖSS ve OKS gibi sınavların sonuçlarından mahkemelerce yapılan tebligatlara, nöbetçi eczanelerden posta dağıtımına kadar sayısız ’tehlikeli kargaşa’ semti tehdit etmeye başlamıştı.
Bütün bunlar bir yana, tüm tarih birikiminin yok edilmek istenmesi de bir kentli olarak kabul edebileceğim bir şey olamaz. Bahçelievler ve Emek’te 90 sokak ve 10 cadde bulunuyor. Her sokak ve cadde hem Ankaralılar hem de şahsım açısından önemli anı ve ayrıntılar taşımaktadır. Avrupa’nın kültür ve tarih semtlerini nasıl koruduğunu görüyoruz. Buralar, geniş anlamları barındıran tarihi semtlerdir ve herkesin burada mutlaka bir anısı vardır. Kent hafızasının önemi yok sayan, koskoca bir semtte yaşayan bütün vatandaşların yaşamlarını altüst eden bir uygulama için yargının verdiği karar bizleri memnun etmiştir. Tüm bölge halkına hayırlı olmasını dilerim."
Yüzde 97’lik itiraz vardıANKARA Genç İşadamları Derneği’nin (ANGİAD) bir süre önce yaptığı "Başkent’li sokak numaralarının değiştirilmesini değerlendiriyor" araştırmasından da çarpıcı sonuçlar çıkmıştı. Araştırma sonuçlarına göre Ankaralılar’ın yüzde 97’si sokak numaralarının değiştirilmesini doğru bulmamıştı.
ANGİAD’ın bin 40 kişi ile "yüzyüze görüşme" metoduyla yaptırdığı ankete Ankara’da yaşayan 18-35 yaş aralığında 614 erkek ve 426 kadın katıldı. Katılanların yüzde 5.93’ü ilkokul ve altı, yüzde 21.80’i ortaokul, yüzde 55.54’ü lise ve yüzde 16.73’ü de yüksek okul mezunu.
Ankette, ilk olarak "Ankara genelinde toplam bin 925 cadde, 420 mahalle ve 24 bin 644 sokağın numalarının değişmesini doğru buluyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılanların yüzde 82.09’u bu soruya "kesinlikle katılmıyorum" yanıtı verirken, yüzde 14.92’si ise "katılmıyorum" dedi. Kararsızların oranı yüzde 1.82’de kalırken, "katılıyorum" diyenler yüzde 1.17 oldu. Bu soruya "kesinlikle katılıyorum" yanıtını ise hiç kimse vermedi.
SEMT KİMLİĞİ YOK EDİLİYOR"Değişiklik yapılmadan önce resmi makamlarca bilgi verildi mi?" sorusuna ankete katılanların yüzde 98.73’ü olumsuz yanıt verirken, yüzde 94.48’i de tabela değişikliğini medya ya da başka bir kanaldan da duymadığını belirtti.
Ankette yer alan "60 yıllık sokak adlarını değiştirerek bir çok semtin kimliği yok ediliyor yorumuna katılıyor musunuz?" sorusuna yüzde 92’lik bir kesim olumlu yanıt verdi. "Sokak adreslerinin değişmesi günlük yaşamınızda önemli bir kaosa yol açar mı?" sorusuna ise yüzde 85’e yakın başkentli "açacak" dedi.
Vatandaşlar muhtara patlamıştı
BAHÇELİEVLER Muhtarı Ali Rıza Çetecioğlu, Emek Muhtarı Dilek Tunç, Yukarı Bahçelievler Muhtarı Süleyman Kalyoncuoğlu, yeni uygulamanın başlamadan çöktüğü iddia etmişler ve yeterince bilgilendirilmediklerini açıklamışlardı. Bahçelievler Muhtarı Çetecioğlu, amaç ile yapılan çalışmanın birbiri ile çeliştiğini şu sözlerde dile getirmişti "Bize bu çalışma yapılırken aynı isim ve numaradan ikinci bir cadde olmaması için çalıştıklarını söylemişlerdi. Ancak benim mahallemdeki sokakların 17 tanesi harmanlanarak başka sokaklara verildi. 5. Sokak 53. Sokak oldu. 53. Sokak 43. Sokak oldu. Benim mahallemde 53. Sokak olacaksa neden yeri değitiriliyor? Vatandaş neden mağdur ediliyor? Yapılan bu değişiklik çalışmalarının hiçbir olumlu tarafı yok. Tamamen keyfi olan bu çalışmanın durdurulmasını istiyoruz."
Melih Gökçek sabır istemiştiBelediye Başkanı Melih Gökçek ise çalışmanın Başkent için çok faydalı olacağını söylemiş ve kentlilerden sabırlı olmalarını istemişti. Gökçek, "Vatandaşları mağdur etmemek için yeni sokakların altına eski numaralarını ve tanıtım numaralarını yazdık. Numaraların düzenli olması için zaman zaman bazı sokak isimleri bir tane olduğu halde değiştiriliyor" diye konuşmuştu.
Mahalleli eylemdeUYGULAMANIN Emek ve Bahçelievler’de yarattığı kaos, son olarak geçtiğimiz Pazar günü mahalle halkını sokağa dökmüştü. Fatih Terim Parkı’nda toplanan mahalle sakinleri ’Gökçek sokağımızdan elini çek’ sloganı ile eylem yapmış ve konuşmalara alkışlarla destek veren çoğunluğunu kadınların oluşturduğu mahalle sakinleri de eski sokak numaralarına geri dönülmesini istemişlerdi.
İlk tepki esnaftanBÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin uygulamasına ilk tepkiyi, bölgede iş yapan esnaf göstermişti. Bölgede taksicilik yapan Selahhatin Demir, çektikleri sıkıntıyı çarpıcı bir örnekle Ankara Hürriyet’e anlatırken, şunları söylemişti: "Değişen sokak numaralarına hala alışamadık. Müşteri, taksimize bindiği zaman tarif ettiği sokağı bulamaz olduk. Bu numaralarla ilgili olarak geçen gün başımıza gelen bir olay tuz biber oldu. Acil hastaya yetişmesi gereken bir ambulansın adreslerin değişmesi yüzünden yarım saat dolaşmak zorunda kalmasına duraktaki arkadaşlarla hep beraber şahit olduk. Yetkililerden bu yeni uygulamayı toptan kaldırmalarını talep ediyoruz."