Madencilikte yeni düzenlemeler seminerle anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Madencilikte yeni düzenlemeler seminerle anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 11:56

Madencilikte yeni düzenlemeler seminerle anlatıldı

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA, (DHA)- MADENCİLİK sektöründe projelerin standartlara uygun hazırlanması, proje süreçlerinin takibi ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile entegrasyonun sağlanması amacıyla seminer düzenlendi.

18 Şubat 2015 tarihinde yayımlanan Maden Kanunu değişikliği ve 3 Haziran 2016 tarihinde yayımlanan yönetmelik kapsamında 'Yetkilendirilmiş Tüzel Kişiliklerin' (YTK) oluşturulmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Bu yeni düzenlemelerin bilgilendirilmesi amacıyla Madenciler Dayanışma Derneği Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün katkıları ile bir seminer düzenlendi. Seminerde, madencilikteki yeni düzenlemeler masaya yatırıldı.Düzenleme ile Maden Kanunu kapsamında Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilmesi gereken rapor, proje ile her türlü teknik belge, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olduğu ya da bünyesinde belirli niteliklerde uzman mühendisler çalıştıran ve aynı genel müdürlükçe yetkilendirilen tüzel kişilerce düzenlenecek. Bu sayede, tecrübeli ve ilave eğitimle donanmış kişilerce proje ve belgelerin hazırlanması ve izlenmesi sağlanmış olacak. Uygulamanın başlaması sürecinde tanımlanan süreler dikkate alındığında, YTK uygulaması ile ilgili kafa karışıklıklarının bir an önce giderilmesi, konunun iyi anlaşılabilmesi, YTK konusundaki uygulamaların doğru olarak yönlendirilebilmesi ve yönetilebilmesine yardımcı olması için Madenciler Dayanışma Derneği'nce MTA Genel Müdürlüğü Konferans salonunda, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla bir seminer-panel gerçekleştirildi.

Madenciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uygun seminerin açılış konuşmasında, yeni uygulamanın madencilik alanında olumlu sonuçlar doğuracağına ve tecrübeye, özel ihtisas bilgilerine, sertifikaya dayanan bir sürecin madenciliği daha iyi noktaya getireceğine olan inancını vurguladı. Uygun, "Derneğimiz, köklü bir medeniyetin temsilcileri bilinciyle; evrensel etik değerleri, madencilik hayatımızın özüne yerleştirip, şahsi ve mesleki değişim ve gelişimi, çağdaş bir yaşam biçimi olarak kendi madencilerimize kazandırarak, onları teknoloji üretme ve kullanma alanında küresel rekabete hazırlama vizyonuyla hareket etmekteyiz. Dernek olarak, madencilik faaliyetlerini, çevre düşmanı çalışmalar gibi gösterme gayreti içinde olan anlayışa karşı, madencilikten de çevreden de ödün vermeden faaliyetlerin yapılabileceğini anlatmanın ve göstermenin gayreti içindeyiz. Türkiye'nin, ekonomik büyüme, toplumsal kalkınma, teknolojik ilerleme gibi meselelere, kendi kimliği ve üslubu doğrultusunda istikamet çizebilmesi ve milli kalkınma alanında mesafe alınabilmesi konularında en güçlü katkıyı madencilik sektörü sunabilecektir" dedi.

Yoğun bir katılımın gerçekleştiği seminerin sabah oturumunda madenciliğin genel durumu, madencilik mevzuatlarında yapılan düzenlemeler ve son geldiğimiz durum ile ilgili genel değerlendirmeler yapıldıktan sonra YTK Yönetmeliği ve uygulamaları hakkında geniş bilgilendirme yapıldı. Seminerin öğleden sonraki bölümü ise panel şeklinde gerçekleştirildi. Panelde, kamu ve özel sektör temsilcilerinden yeni uygulamalarla ilgili yazılı ve sözlü sorular alınarak bilgilendirme yapıldı. Konuyla ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğüne (MİGEM) ulaşan tüm sorulara ilgili kurumun internet sayfasında düzenlenecek 'sıkça sorulan sorular' bölümünde cevap verileceği bildirildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!