Güncelleme Tarihi:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, kuruluşun 2 işletmesinde Kangal tesisi bulunduğunu anlattı. Kangal’ın kökeninin dayandığı Sivas Ulaş ile Bursa Karacabey’de yavru ürettiklerini dile getiren Bilden, özellikle modern bir tesis haline dönüştürdükleri Karacabey’de büyük özen göstererek çalıştıklarını kaydetti. Bilden, şöyle konuştu:
TESİS LİMİTİNİ AŞAMIYORUZ
“Koyunculuk, atçılık ve sığırcılık neyse aynı özeni köpekçiliğe de gösteriyoruz. Karacabey’de yılda 200-250 baş üretiyoruz. Ulaş’ta da 50 baş üretiliyor. Yıllık toplamda 300 yavru üretebiliyoruz. Yavruları 40-45 günlük verebiliyoruz. Müthiş talep var, özellikle İstanbul’dan. En az 6 ay sırada beklemeniz gerekiyor. Kangal meraklıları çok. Bilhassa sanatçılardan talep var. Öte yandan holdingler de güvenlik amaçlı satın alıyor.” Kangal üretimini artırmak için tesis kapasitesinin büyütülmesi gerektiğini vurgulayan Bilden, şu an için tesis limitlerini aşamadıklarını, taleplerin daha da yoğunlaşması halinde bu konuyu değerlendireceklerini söyledi.
ZEKİ CESUR ALINGAN
Kangal’ın kökeni, Sivas’ın Kangal ilçesine dayanmakla birlikte Yozgat, Kayseri, Çorum, Tokat, Erzurum ve Erzincan’da da saf kanlarına rastlanıyor. Zekası, alıngan ve hassas ruh yapısıyla Kangal, hislerini kolayca belli ediyor ve ses tonundan övüldüğünü/yerildiğini anlayabiliyor. Cesur, kuvvetli, çevik ve hızlı koşan bir köpek türü olarak bilinen Kangal, verilen görevi canı pahasına yerine getiriyor. Sevdiği kişileri kıskanan, sadık olan Kangal, doğada serbestken başka bir köpek ırkıyla çiftleşmiyor. Genellikle aynı ana-babadan doğan kardeşlerin de birbirleriyle çiftleşmediği tespit edilirken, gebelik süresi 58–63 gün arasında değişiyor.