Lozan masası 1.Meclis’te

Güncelleme Tarihi:

Lozan masası 1.Meclis’te
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2008 00:00

Ulu önder Atatürk önderliğinde Türk ulusunun savaş meydanlarında kazandığı büyük zaferi, siyasi ve hukuki anlamda tescil eden Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı tarihi masa, anlaşmanın onaylandığı Birinci Meclis’te sergilenecek.

Türkiye’yi geçen hafta ziyaret eden İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 80. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı tarihi masayı, Türkiye’ye hediye etmişti.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde tutulan masanın, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak faaliyet gösteren Birinci TBMM binasında sergilenmesi kararlaştırıldı.

Cumhurbaşkanlığı’nın konuya olumlu baktığı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın masanın Birinci Meclis’te sergilenmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün’e talimat verdiği öğrenildi.

Lozan Barış Antlaşması Birinci TBMM tarafından görüşülüp onaylanmış, Lozan Delegasyonu’nda görev alan heyet 1. Dönem milletvekillerinden oluşmuştu. Bu nedenle, Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısı ve tam bağımsızlığının kanıtı Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı masanın "en iyi sergileneceği ve anlam bulacağı" yerin Kurtuluş Savaşı Müzesi olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Masa, Birinci Meclis binasında, Lozan dahil Türkiye’nin yaptığı antlaşmaların anlatıldığı Kanunlar ve İşleyiş Odası’na yerleştirilecek.

Ayrıca, müzede yer alan İsmet İnönü’nün kabartmalı portresi ile üzerinde "İsmet Paşa Lozan 24 Temmuz 1923" yazan madalyonun da masanın yanında sergilenmesinin düşünüldüğü ifade edildi.

Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde, İsviçre’nin Lozan şehrindeki Lozan Üniversitesi’nin salonunda imzalanmıştı. İmza töreninde masada, Türkiye ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika, SSCB ve Yugoslavya’nın temsilcileri yer almıştı.

Lozan’da TBMM Hükümetini İsmet İnönü başkanlığında, Dr. Rıza Nur, Hasan Saka, Münir Ertegün, Muhtar Çilli, Veli Saltık, Zülfü Tiğrel, Zekai Apaydın, Celal Bayar, Şefik Başman, Seniyettin Başak, Şevket Doğruer, Tevfik Bıyıklıoğlu, Tahir Taner, Nusret Metya, Hikmet Bayur, Zühtü İnhan, Fuat Ağralı, Mustafa Şeref Özkan, Şükrü Kaya, Hamit Hasancan, Ruşen Eşref Ünaydın ve Yahya Kemal Beyatlı’dan oluşan heyet temsil etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!