Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00
TÜBİTAK’ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışmasının final sergisi, izleyenleri hayran bıraktı. Genç mucitler birbirinden ilginç projelere imza attılar.
IŞIKILAR Askeri Hava Lisesi öğrencileri Burak
Aslan ile Mehmet Çiçek’in Hava Öğretmen Yüzbaşı Mustafa Şevik ile Hava Öğretmen Teğmen Çetin Akca gözetiminde hazırladığı proje, dikkatleri üzerinde topluyor.
Öğrenciler, projeyle ilgili bilgi verirken, “Su hayattır, su yok, mikroorganizma yok” anlayışı ile ürettikleri anti bakteriyel kumaşı çok uzun ömürlü hale getirmek için yola çıktıklarını söyledi. Öğrenciler, projelerini şu cümlelerle özetledi:
“Yurt dışından bu su geçirmez maddeleri almak için yüklü bir milli servet, belki de bu proje sayesinde aktarılmayacak, hatta bunları ithal etmek yerine ihraç edeceğiz. Çünkü, bu maddenin miligramı Kanada firmaları tarafından 125 dolara satılmaktadır.
Bu madde, askeri malzemelerde, özellikle de kamuflaj elbiselerde kullanılabilir. Bu ürün yine ameliyathanelerde cerrahlar tarafından ve tıbbi giysilerde de kullanılabilir. Bütün bunlar bir araya geldiğinde faydalı ve dünyada denenmemiş bir çalışmaya imza attığımızı düşünüyoruz.”
Kamyoncunun köprü korkusuna sonMersin Fen Lisesi Adana Bilim ve Sanat Merkezi tarafından hazırlanan sistem ise özellikle uzun yolların çilesini çeken ağır tonajlı araç sürücülerine kolaylık sağlamayı amaçlıyor.
Projeyi hazırlayan Mehmet Buğra Kabacık, köprü yüksekliğine bağlı kazalarda meydana gelen ölümleri basından takip ettiğinde çok üzüldüğünü ve böylece bu proje için yola çıktığını belirterek, hazırladığı sistemin araçların köprüye 200 metre yaklaştığı sırada köprü yüksekliğinin uygun olması halinde “yeşil ışık”, olmaması halinde ise “kırmızı ışıkla” sürücüyü uyardığını belirtti.
Fare yakalayan robot Evlerde, işyerlerinde ya da tarlalarda kullanılmak üzere tasarlanmış optik fare kapanı ise “fare yakalayan robot” şeklinde tasarlandı. Fare yakalayan robot ile zararlı olan canlıların yakalanıp bir ortamdan başka bir ortama taşınması da sağlanırken, canlıya taşıma sırasında zarar verilmediğinden doğal denge de zedelenmemiş oluyor. Adana Özel Akdeniz Okullarından Birkan Ekici ile Yunus Emre Alpşar’ın tasarladığı proje, ona yakın fareyi aynı anda tutabilmesiyle de özellikle sergiyi izleyen çiftçiler tarafından, tarım arazilerinde kullanılmaya elverişli bir kapan olarak nitelendirildi.
Görme engelliye göz
Tarsus İclal Ekenler Lisesinden Daniyal Durmuş Köksal ve Şirin Verel adlı öğrenciler de görme engellilere “göz olacak” bir proje üretti. Danışman öğretmen Songül Eser ile çalışan öğrenciler, otomobillerdeki park sensörüne benzer bir sistem üretmek üzere yola çıktıklarını söyledi. Bu sistemde bastonun ucundan kontrol devresi aracılığıyla hissedici üzerinden ışık gönderildiğini dile getiren öğrenciler, akımın artmasıyla kontrol devresinin verdiği sinyal aralığının azaldığını ve engele yaklaştıkça uyarı sesinin arttığını, böylece bastonun görme engellinin yolunu bulmasını kolaylaştırdığını ifade etti.