Güncelleme Tarihi:
ANKARA, (DHA)- İSKİTLER Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 'İtfaiyecilik' alanını seçen öğrenciler, ders saatlerinin yanı sıra hem tatbikatlara katılıyor, hem de İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleriyle birlikte yangınlar ve trafik kazalarında yardımcı eleman olarak görev alıyor.
Uzman personeli, dünya standartlarındaki donanımı ve en üst seviyedeki görev bilinciyle Başkentlilerin güvenini kazanan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, itfaiyecilik mesleğini seçen liseli gençlere de örgün eğitim veriyor. İskitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden 10. sınıfta “İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği” alanını seçen öğrenciler, Akköprü'deki İtfaiye Daire Başkanlığı’nda teorik ve uygulamalı derslere katılıyor. Eğitim merkezinde öğrencilere; Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun olarak hazırlanan ders programı uygulanıyor.
Müfredat gereği; 10. sınıfta öğrenim gören öğrenciler haftada 10 ders, 11. sınıfta öğrenim gören öğrenciler 25 ders öğrenim görüyor. 12. sınıftaki öğrenciler de "stajyer öğrenci" statüsünde bulunuyor. Bu yıl İtfaiye Daire Başkanlığı’nda, 10.sınıfta 32, 11. sınıfta 24, 12. Sınıfta da 15 öğrenci eğitim alıyor.
MESLEĞİN ZORLUKLARIYLA, EĞİTİM GALERİSİNDE TANIŞIYORLAR
İtfaiye Daire Başkanlığı’ndaki "Eğitim Galerisi"nde öğrencilere bir yandan kondisyon kazandırılırken, labirent eğitimiyle de meslekte karşılaşılması muhtemel zor koşulları tanıma fırsatı buluyorlar. Öğrenciler, 'Eğitim Galerisi'nde atletik yetenek, güç ve dayanıklılığı geliştirmeye yönelik koşu bandı, merdiven, kondisyon bisikleti ve ağırlık çalışmalarının yer aldığı kondisyon aletleriyle, mesleki yapıya uygun hale geliyorlar.
Labirentte ise öğrenciler, ısı ve dumanın değişik derecelerde ayarlanmasıyla oluşturulan yangın ortamında, yangın kaynağının bulunması, mahsur kalanların kurtarılması gibi tatbikatlarla, itfaiyeciliğin zor koşullarıyla yüzleşiyorlar. Tel örgülerle çevrilen, ayakta yürümenin mümkün olmadığı dehlizlerden oluşan labirent ortamında öğrenciler, yangın ortamına uygun kıyafetlerle teçhizatlı olarak, uygun bir dehlizden diğerine sürünerek geçerek, zor bir eğitimi gerçekleştiriyorlar.
TEORİ, SAHADA PRATİKLE BULUŞUYOR
Liseli itfaiyeci adayları, aldıkları teorik derslerin uygulanması için sahaya da iniyor. Sahada yangınla mücadele, enkaz altından arama kurtarma çalışması, yüksek binalara tırmanma, merdivenli araçla yangından yaralıların kurtarılması, trafik kazalarında araçta sıkışan yaralıların kurtarılması gibi bir çok konuda, gerçeğe uygun senaryoların oluşturulduğu tatbikatlarla, mesleğin zorluklarını tanıyorlar.
UYGULAMA, PROTOKOLE GÖRE YÜRÜTÜLÜYOR
Öğrencilerin tatbiki eğitimi, 2010- 2011 eğitim ve öğretim yılında, Milli Eğitim Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı arasında imzalanan protokolle başladı.
FOTOĞRAFLI