Erdinç ÇELİKKAN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2011 00:00
Libya, Türkiye’nin müteahhitlik sektörü açısından ikinci pazarı konumunda bulunuyor. Türk müteahhitlerinin sözleşmesi devam eden işlerinin toplam büyüklüğü ise 16 milyar doları buluyor.
LİBYA’da Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarı son bulurken, gözler şimdi Türkiye ile Libya arasındaki ticari ilişkilere çevrildi.
İç karışıklık nedeniyle ilişkilerin yavaşladığı Libya, Türkiye’nin müteahhitlik sektörü açısından ikinci pazarı konumunda bulunuyor. Türk müteahhitlerinin sözleşmesi devam eden işlerinin toplam büyüklüğü ise 16 milyar doları buluyor.
2 milyar dolar ihracat
Libya’da Doğuş, Güriş, Enka, Nurol, Metiş, Tekser, Yüksel İnşaat gibi Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik firmaları projeler üretiyor. Türkiye için önemli bir pazar olan Libya ile 2004 yılında 337.2 milyon dolar olan ihracat 2010 yılında 2 milyar dolara yükseldi. Türklerin Libya bankalarında 100 milyon dolar mevduatı, 950 milyon dolarlık varlığı ve tahsil edilemeyen 1.4 milyar dolarlık parası bulunuyor. 2010 yılına kadar her yıl düzenli olarak artan ve 2.3 milyar doları aşan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, iç karışıklık nedeniyle durma noktasına geldi. Çatışmalar nedeniyle 2011’in ilk üç aylık döneminde ihracat yüzde 42 oranında daraldı.
1.4 milyar dolar var
Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Ersin Takla, Türk müteahhitlerin 1.4 milyar dolarlık alacaklar için Ulusal Geçiş Konseyi’nin muhatap alınacağını söyledi. Takla, Libya tarafının mukavelelerin aynen devam edeceğini söylediğini belirterek, şöyle konuştu: “Biz bu süreçte bazı tekliflerle karşılaşabiliriz. Şu anda onlar talepkar biz geri planda gibi duruyoruz. Ancak bizim elimiz daha kuvvetli. Onlar daha uyumlu olmak zorunda kalacak. Ellerine para ne zaman geçer bilmiyoruz.
Yarım işler bitecek
Orda çalışma şartlarının emniyetle hale gelmesi gerekiyor. Süratle normal sürece geçmek istiyorlar. Siyasi şartların yeri getirilmesi ve çatışmanın olmadığı bir ortama geçilmesi gerekiyor ki paralar serbest kalsın. Yarım kalan işlere başlama temennisi iki tarafta da var. İşaretler gelirse finansman çözülür. Alacakların geri alınması biraz zaman alacaktır.”
200’e yakın şirket var
Libya’da yeni yönetimin kurulmasının ardından bu ülkede iş yapan 200’e yakın Türk inşaat şirketi ülkedeki siyasi durumun normale dönmesini bekliyor. Şirketler yeni dönemin başlamasıyla yarım kalan işlerini tamamlamak için Libya’ya yeniden çıkarma yapacak.
Libya en önemli pazar
Libya, Türkiye’nin son yıllarda ihracatı sürekli gelişen en önemli pazarı konumunda yer alıyor. Türk işadamları şimdi Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından Libya’daki yarım kalan yatırımlara yeniden başlamanın hesaplarını yapıyor. Çatışmaların başlamasıyla Türkiye’nin Kuzey Afrika’daki en büyük ihracat pazarlarından olan Libya ile ihracat da durma noktasına geldi.